Private Snafu

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Private Snafu
Режисер Чак Джонс
Продюсер Леон Шлезінгер
У головних
ролях
Мел Бланк
Композитор Carl W. Stallingd
Кінокомпанія Warner Bros. Cartoonsd
Дистриб'ютор Армія США
Мова англійська
Країна  США
CMNS: Private Snafu у Вікісховищі

«Рядовий СНАФУ» (англ. Private Snafu) — головний персонаж серії чорно-білих американських сатиричних навчальних короткометражних мультфільмів для солдатів, які були випущені під час Другої світової війни між 1943 і 1945 роками. Завданням фільмів був інструктаж військових про заходи безпеки, санітарні звички, міни-пастки та інших військових об'єктах, а також поліпшення морального духу військ. В першу чергу вони демонстрували негативні наслідки неправильної поведінки. Ім'я головного героя означає абревіатуру з військового сленгу SNAFU (англ. Situation Normal: All Fucked Up) яка перекладається як "Нормальна ситуація: все про***но ".

Серіал був знятий Чаком Джонсом і іншими відомими голлівудськими аніматорами, рядового Снафу озвучив Мел Бланк.

Походження[ред. | ред. код]

Coming!! SNAFU, перший епізод, представляючий Снафу, режисер Чак Джонс (1943)

Персонаж був створений режисером Френком Капрою, головою першого кінематографічного підрозділу ВПС США, більшість сценаріїв були написані Теодором «Доктором С'юзом» Гейзельом, Філіпом Д. Істманом і Манро Ліфом[1] . Хоча армія Сполучених Штатів надала першу пробу створення мультфільмів Уолту Діснею, Леон Шлезінгер з анімаційної студії Warner Bros. скинув ціну від пропозиції Disney на дві третини і виграв контракт. Крім того, Дісней вимагав виняткового володіння персонажем і прав на мерчендайзинг. Мультфільми продемонстрували спільну роботу кращих фахівців у своїх галузях, що було звичайним явищем під час війни.

Метою було навчання малоосвіченій частини призовників за допомогою анімаційних мультфільмів і додаткових коміксів. Фільми відрізнялися простою мовою, яскравими ілюстраціями, грубої лексикою і тонким моралізмом. Рядовий СНАФУ, роблячи все неправильно, своїм негативним прикладом давав базові уроки секретності, профілактики захворювань та дотримання військових процедур[1] .

Мультфільми Private Snafu були засекречені з метою використання тільки в армії. Опитування переваг солдатів зазвичай давали мультфільмів СНАФУ перші або другі місця. На зйомку серії йшло шість тижнів[2] . Для збереження секретності, за спогадами Марти Сігалл, яка працювала у відділі чорнила і фарб, працівники повинні були пройти дактилоскопію і отримати дозвіл на безпеку в ФБР. На роботі вони повинні були носити ідентифікаційні значки[3] . Працівникам відділу чорнила і фарб давали по десять осередків за раз, щоб вони не могли зрозуміти зміст історії .

Ім'я «Рядовий СНАФУ» відбулося з популярною в солдатському гуморі матірною абревіатури SNAFU («Situation Normal: All Fucked Up» — «Ситуація нормальна: все про***но»), а вступний оповідач в першому мультфільмі натякає на його звичайне значення як "Situation Normal, All … All Fouled Up! "(" Нормальна ситуація, все… все провалено! ")[4]

Зміст[ред. | ред. код]

Home Front, режисер Френк Ташлін (1943)

Короткометражки не було потрібно подавати на затвердження до Адміністрації виробничого коду, і тому вони не підпадали під дію Кодексу виробництва кінофільмів[5] . Більшість серій «Private Snafu» носять навчальний характер, і хоча військовому департаменту довелося схвалити розкадровки, режисерам Уорнерів була надана велика свобода дій, щоб мультики були цікавими. Своїм безвідповідальним поведінкою СНАФУ демонструє солдатам, чого не слід робити під час війни. У "Private Snafu vs. Malaria Mike ", наприклад, СНАФУ нехтує ліками проти малярії і репелентом, що дозволяє м'якому комару заволодіти ним зрештою — буквально. У серії «Spies» СНАФУ кілька разів потроху проговорюється, а потім, напившись, втрачає над собою контроль, в результаті шпигуни з країн «Осі» узагальнили інформацію і доповіли Гітлеру, який послав для знищення корабля СНАФУ підводні човни, які вибухами торпед провалили його прямо в пекло . У шести короткометражках серіалу він гине по своїй дурості: серія «Spies» (підірваний ворожими торпедами), «Booby Traps» (бомбою, схованою всередині піаніно), «The Goldbrick» (роздавлений танком), «A Lecture on Camouflage» (бомбою), "Private Snafu vs. Malaria Mike «(вмирає від малярії) і» Going Home "(роздавлений машиною).

У дев'яти короткометражках СНАФУ присутній персонаж на ім'я Технічна Фея Першого Класу. «Технічна фея» — це груба, неголена, яка курить сигари мініатюрна істота, на крилах якої зображені емблеми технічного сержанта, що носить тільки шкарпетки, шорти і уніформу. Коли воно з'являється, воно виконує бажання СНАФ, в основному по порушенню протоколу або спроби зробити щось швидким і недбалим способом. Результати зазвичай закінчуються катастрофою, з цінних уроком СНАФУ про правильні військових процедурах. Наприклад, в мультфільмі 1944 року «Snafuperman» Технічна Фея перетворює рядового СНАФУ в супергероя Снафупермена, який безпечністю доводить своє головотяпство до рівня суперсили.

Наступні пустощі СНАФУ на війні стали більше схожі на жарти іншого персонажа Уорнерів, Багза Банні, хитруна, що зустрічає ворога лицем до лиця. Мультфільми були призначені для солдатської аудиторії (як частини двотижневого кіножурналу Army-Navy Screen Magazine), і тому були досить ризикованими за стандартами 1940-х років, з прокльонами, голозадих солдатами і великою кількістю бідно одягнених (і навіть напівоголених) жінок. Зображення японців і німців вороже-комічні, як і було прийнято в США під час війни.

Fighting Tools, режисер Боб Клампетт (1943)

Короткометражки СНАФУ примітні тим, що були створені в золотий час анімації Warner Bros. Над ними працювали такі режисери, як Чак Джонс, Фріз Фреленг, Боб Клампетт і Френк Ташлін, що знаходяться в своїй кращій формі. П. Д. Істман був автором і художником розкадрувань для серій СНАФ. В озвучуванні брав участь знаменитий Мел Бланк (який зробив голос рядового СНАФ схожим на Багза Банні свого ж виконання, при тому що Багз Банні був вставлений в епізоди СНАФ «Gas» і «Three Brothers»). До кінця війни інші студії теж почали випускати короткометражки СНАФ (армія звинуватила Шлезінгера в тому, що він роздмухує рахунку), хоча деякі з них так і не дісталися до целулоїду аж до закінчення війни. Фільми СНАФУ також частково послужили збереженню анімаційних студій відкритими під час війни — створюють навчальні фільми студії були визнані важливою галуззю.

Після цього персонаж неодноразово використовувався в якості камео: в епізоді Animaniacs «Boot Camping» персонаж дуже схожий на пересічного СНАФУ, а в епізоді Futurama " Я зустрічався з роботом " рядовий СНАФУ показується кілька секунд в початкових титрах на відеоекрані, встановленому на будівлі.

У той час як фільми про пересічного СНАФ ніколи не виходили у відкритий кінопрокат з тих пір, як серіал був запущений в 1943 році (з дебютної короткометражкою «Прибуття»! Snafu, режисер Чак Джонс), прототип СНАФУ, безіменний і в кольорі, з'являється в мультфільмі Джонса «The Draft Horse», випущеному в кінопрокат роком раніше 9 травня 1942 року. Він послужить основою для персонажа СНАФУ в серіалі.

24-й фільм серіалу, «Going Home», випущений в 1945 році, так і не був випущений. У ньому було показано, яких збитків може бути завдано, якщо знаходиться у відпустці солдатів занадто багато говорить про військові дії свого підрозділу. У фільмі СНАФУ обговорює зі своєю подругою «секретна зброя», яке схоже на атомні бомби, що розробляються на Хіросіму і Нагасакі .

У 1946 році була запланована серія мультфільмів для військово-морського флоту за участю брата рядового СНАФУ «Моряк Тарфу» (англ. Tarfu, «Things Are Really Fucked Up» Tarfu, «Things Are Really Fucked Up»), але війна підійшла до кінця, і проект так і не був здійснений, за винятком одного мультфільму під назвою «Private Snafu Presents Seaman Tarfu in the Navy»[6] (Рядовий СНАФУ представляє моряка Тарфу на флоті). У мультфільмі «Три брата» показано, що у СНАФ є два брата, голубівник по імені Тарфу і дресирувальник собак на ім'я Фубар (англ. Fubar, «Fucked Up Beyond All Recognition» Fubar, «Fucked Up Beyond All Recognition»).

Доступність[ред. | ред. код]

Як і інші розсекречені роботи на замовлення уряду Сполучених Штатів, окремі короткометражки СНАФУ знаходяться в відкритому доступі і, таким чином, вільно доступні в багатьох місцях, в тому числі на YouTube і в інтернет-архіві .

Крім того, Warner Home Video почав використовувати короткометражки «Private Snafu» в якості бонусного матеріалу для своєї «Золотої колекції Looney Tunes». Крім цього, доступні комерційні DVD від Thunderbean Animation, яка випустила DVD з усіма мультфільмами про СНАФУ, під назвою Private Snafu Golden Classics[7][8], і Bosko Video.

Принаймні одна з короткометражок «Private Snafu», під назвою Spies, використовувалася як музейний експонат: в експозиції розділу Другої світової війни Міжнародного музею шпигунства .

Вплив на дитячу літературу[ред. | ред. код]

Згідно післявоєнного дослідженню мультфільмів СНАФУ, досвід роботи авторів Теодора Гейзеля (доктора С'юза), Філіпа Д. Істмана і Манро ліфа під час війни вплинув на їх повоєнні дитячі книги, особливо в частині використання простого мови і деяких тем. Доктор Сьюз написав «Кішку в капелюсі» (1957), вважаючи, що раніше широко використовувалися навчальні книги були занадто нудними, щоб спонукати дітей читати. Гейзель, Істман і Ліф є авторами книг, написаних для заохочення особистої відповідальності, збереження і поваги мультикультуралізму, одночасно навчаючи і приймаючи реальність статевих відмінностей. Персонажі Гейзеля часто зображувалися як бунтівники, які проявляли незалежність розуму. Персонажі Істмена, з іншого боку, зазвичай брали мудрість авторитетних фігур. Герої ліфа були чимось проміжним між ними і здавалися менш однозначними в питаннях співвідношення незалежності й авторитету[1] .

фільмографія[ред. | ред. код]

Рядовий СНАФУ[ред. | ред. код]

Всі зазначені тут короткометражки були створені Warner Bros для військового міністерства США, і є мультфільмами, якщо не вказано інше. Фільми, вироблені для уряду США, нині перебувають в вільному доступі .

Назва режисер дата випуску Примітка Відео
Coming! ! Snafu Chuck Jones 28 червня 1943 Пілотна серія серіалу
Gripes Friz Freleng 5 липня 1943
Spies Chuck Jones 9 серпня 1943
The Goldbrick Frank Tashlin 13 вересня 1943
The Infantry Blues Chuck Jones 20 вересня 1943
Fighting Tools Bob Clampett 18 жовтня 1943 Поява Даффі Дак в якості старшої качки.



</br> Короткий поява читаного заголовка «Adolph Hitler Commits Suicide» (Самогубство Гітлера), що в реальності відбулося лише через півтора року.
The Home Front Frank Tashlin 15 листопада 1943
Rumors Friz Freleng 13 грудня 1943
Booby Traps Bob Clampett 10 січня 1944
Snafuperman Friz Freleng 6 березня 1944
Private Snafu vs. Malaria Mike Chuck Jones 27 березня 1944
A Lecture on Camouflage Chuck Jones 24 квітня 1944
Gas Chuck Jones 29 травня 1944 З сумки для протигаза з'являється Багз Банні .
Going Home Chuck Jones 5 червня 1944 Часто вказується заголовок «Coming Home» помилковий, і з'явився в результаті помилки друку[9] .
The Chow Hound Frank Tashlin 19 червня 1944
Censored Frank Tashlin 17 липня 1944
Outpost Chuck Jones 28 серпня 1944
Payday Friz Freleng 25 вересня 1944
Target: Snafu Friz Freleng 23 жовтня 1944
Three Brothers Friz Freleng 4 грудня 1944 Поява Багз Банні, коли Fubar тікає від собаки.
In the Aleutians — Isles of Enchantment Chuck Jones 12 лютого 1945
It's Murder She Says Chuck Jones 26 лютого 1945
Hot Spot Friz Freleng 2 липня 1945
No Buddy Atoll Chuck Jones 8 жовтня 1945
Operation Snafu Friz Freleng 22 грудня 1945
Secrets of the Caribbean Chuck Jones Чи не був випущений



</br> (планувався на 1945)
Master given to the Army



</br> (Загублений фільм)
Private Snafu Presents Seaman Tarfu in the Navy Hugh Harman 1946

Few Quick Facts[ред. | ред. код]

випущено :

заголовок Дата режисер студія Примітки
AIR & NAVY / China / Safety 1944 невідомий MGM СНАФ з'являється в третьому акті.
US Soldier / Bullet / Diarrhea and Dysentery 1944 невідомий MGM і UPA[10] СНАФ з'являється в третьому акті.
USS Iowa / Brain / Shoes 1944 невідомий MGM СНАФ з'являється в третьому акті.
Chaplin Corps / Accidents / Gas 1944 невідомий MGM СНАФ з'являється в другому акті.
Voting for Servicemen 1944 невідомий студія Діснея
Venereal Disease 1944 невідомий студія Діснея загублений мультфільм
Inflation тисяча дев'ятсот сорок п'ять Осмонд Еванс UPA
Fear тисяча дев'ятсот сорок п'ять Осмонд Еванс UPA
Japan тисяча дев'ятсот сорок п'ять Осмонд Еванс UPA
Lend / Lease тисяча дев'ятсот сорок п'ять невідомий UPA
GI Bill of Rights[11] 1946 невідомий студія Діснея

Епізод «Weapons of War» (1945 р) Спочатку планувався як частина серіалу «Few Quick Facts», але був виключений[12] . Так само, ймовірно, був виключений з «Few Quick Series» епізод «Another Change» (1945), створений Disney[13] .

заголовок Дата режисер студія
Mop Up (How to Get a Fat Jap Out of a Cave )[14] Планувався на 1946 р Текс Ейвері MGM
Tuscarora Планувався на 1946 р Х'ю Харман Harman-Ising

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в (Nel, 2007)
  2. Coons, Robbin (15 лютого 1944). Private Snafu Army Favorite. Prescott Evening Courier. Архів оригіналу за 27 вересня 2015. Процитовано 5 липня 2011.
  3. Cohen (2004), p. 40
  4. Silvey, Anita. Fifty Years of 'The Cat in the Hat'. NPR. Архів оригіналу за 11 травня 2011. Процитовано 20 лютого 2012.
  5. Cohen (2004), p. 41
  6. Private Snafu Presents Seaman Tarfu in the Navy (1946). IMDb. 1 травня 2009. Архів оригіналу за 20 січня 2021. Процитовано 20 лютого 2012.
  7. Announcing: The Private Snafu Sneak Preview Disc for GAC only!. Golden age cartoons. Архів оригіналу за 16 липня 2011. Процитовано 20 лютого 2012.
  8. Private Snafu Golden Classics: Movies & TV. Процитовано 20 лютого 2012.
  9. Misce-Looney-Ous: Situation Normal All Fouled Up. Looney. Golden age cartoons. Архів оригіналу за 12 травня 2008. Процитовано 20 лютого 2012.
  10. UPA Filmography. whenmagooflew.com. Архів оригіналу за 31 травня 2020. Процитовано 24 червня 2012.
  11. GI Bill Of Rights (1946). cartoonresearch.com. Архів оригіналу за 13 червня 2013. Процитовано 11 травня 2020.
  12. Snafu Art INDEX. Wilwhimsey.com. Архів оригіналу за 31 березня 2012. Процитовано 20 лютого 2012.
  13. Архівована копія. Архів оригіналу за 12 серпня 2020. Процитовано 11 травня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  14. Cohen, Charles D. The Seuss, the Whole Seuss and Nothing But the Seuss. — Random House, 2004. — С. 261. — ISBN 978-0375922480.