Prunus maximowiczii

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Prunus maximowiczii
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Розоцвіті (Rosales)
Родина: Трояндові (Rosaceae)
Підродина: Мигдалеві (Amygdaloideae)
Триба: Amygdaleae
Рід: Слива (Prunus)
Підрід: Вишня (Prunus subg. Cerasus)
Вид:
P. maximowiczii
Біноміальна назва
Prunus maximowiczii
Rupr., 1856

Prunus maximowiczii — вид квіткових рослин із підродини мигдалевих (Amygdaloideae).

Біоморфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Це листопадне дерево з тонким стовбуром і розлогими гілками; зазвичай 6–15 метрів заввишки, але іноді є лише кущем[1]. Кора темно-сіра. Кора гілочок спочатку коричнева, вкрита густими кошлатими волосками, пізніше сірувато-коричнева. Зимові бруньки довгі, яйцеподібні, при натисканні запушені[2]. Ніжка листка густоволосиста й 5–15 міліметрів. Листкова пластинка від обернено-яйцеподібної до обернено-еліптичної форми, різко загострена, 3–9 см завдовжки і 1.5–4 см завширшки, край подвійно зубчастий, уздовж жилок є притиснуті волоски, в іншому листова пластинка гола. Два лінійні прилистки з темно-пурпурними залозками по краях опадають незабаром після цвітіння[2]. 5–10 квіток з'єднані в прямовисне зонтикоподібне суцвіття з запушеною віссю. Двостатеві радіально-симетричні, п'ятискладні квітки мають діаметр близько 1.5 см і розкриваються одночасно з розгортанням листя. 5 білих пелюсток мають еліптичну форму 6–7 × 5–6 мм. Є ≈ 36 тичинок. Зріла кістянка чорна, гірка і яйцювата, розміром 7–8 × 5–6 міліметрів[2]. Число хромосом 2n = 16[3].

Поширення, екологія[ред. | ред. код]

Ареал: східний Китай, Корея, Російський Далекий Схід, Японія[4]. Населяє тінисті гірські ліси, кам'янисті місця з перегнійним ґрунтом, іноді рятуються на відкритих гірських схилах з чагарниковою або трав'янистою рослинністю; на висотах від 1000 до 1100 метрів[1].

Використання[ред. | ред. код]

Рослина збирається з дикої природи для місцевого використання як їжа та джерело матеріалів. Вирощується як декоративна рослина в садах. Плоди їдять сирими чи приготовленими. Плоди сильно фарбують, фіолетово-чорний сік має гіркуватий смак. Квіти консервують у солі та використовують як приправу. Рослина є хорошим джерелом нектару для бджіл. Цей вид дуже холодостійкий і може служити саджанцем культурної вишні в садівництві Далекого Сходу. Деревина тверда, дуже важка, дрібнозерниста. Підходить для різних цілей, використовується для виготовлення меблів, різьблення, посуду тощо[1].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Prunus maximowiczii. Useful Temperate Plants Database. Ken Fern. Процитовано 28.10.2022. (англ.)
  2. а б в Li Chaoluan, Jiang Shunyuan & Bruce Bartholomew: Cerasus in der Flora of China, Volume 9, 2003, S. 409: Prunus maximowiczii — Online.
  3. Prunus maximowiczii — Tropicos.org. In: IPCN Chromosome Reports. Missouri Botanical Garden, St. Louis.
  4. Prunus maximowiczii. Plants of the World Online. Kew Science. Процитовано 28.10.2022. (англ.)