Qaisracetus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Qaisracetus
Період існування: середній еоцен, 48.6–40.4 млн р. т.
Малювання основного контуру Qaisracetus.
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Парнокопитні (Artiodactyla)
Інфраряд: Китоподібні (Cetacea)
Родина: Protocetidae
Підродина: Protocetinae
Рід: Qaisracetus
Gingerich та ін., 2001
Види
Вікісховище: Qaisracetus

Qaisracetus — вимерлий протоцетидний ранній кит, відомий з еоцену (лютет, від 48,6 до 40,4 мільйонів років тому) Белуджистану, Пакистан[1][2].

Етимологія

[ред. | ред. код]

Рід названий на честь племені Кайсрані-белуджі, яке допомагало Гінгерічу та його команді під час їх польових робіт[3]. «Кайсра» також етимологічно близька до королівського титулу, який використовується в перській та багатьох індоєвропейських мовах (наприклад, кайзер, цар, цезар)[3]. Вид названий на честь Мухаммеда Аріфа, колишнього палеонтолога з Геологічної служби Пакистану, який зробив значний внесок у палеонтологію археоцетів у Пакистані[4].

Qaisracetus відомий з дюжини екземплярів, усі знайдені в типовій місцевості або поблизу неї. Серед них є кілька добре збережених елементів, включаючи добре збережений череп, часткові черепи та мозкові оболонки, декілька хребців, включаючи майже повну крижову кістку, лівий безіменний, ребра та елементи часткових кінцівок[5].

Qaisracetus менший за Pappocetus і Babiacetus, але більший за Indocetus[6]. Qaisracetus arifi майже такий же повний, як і Rodhocetus kasranii, найповніший зчленований скелет протоцетиди, і вони були подібними за розміром: останній мав орієнтовну масу тіла 620 кг, у порівнянні з 590 кг для першого[7].

Qaisracetus має генералізований протоцетидний череп із зовнішніми ноздрями, розташованими відносно спереду (вище C1), і відносно широким лобовим щитком. Рострум у Qaisracetus більш вузька, ніж у Takracetus[6].

Чотири крижових хребця зрощені лише частково: перші два міцно зрощені, третій фіксується на місці реброподібними відростками (плеврапофізарний синхондроз), а четвертий має каудальну (хвостоподібну) морфологію, включаючи два вентральні шевронні відростки. Злиття між S1 і S2 відрізняло Qaisracetus від інших протоцетид, таких як Protocetus, Rodhocetus, Gaviacetus, Natchitochia і Georgiacetus. Хребці Qaisracetus не є щільними і товстими, як у Eocetus[8]. Сакральна морфологія Rodhocetus і Qaisracetus вказує, що протоцетиди представляють широкий спектр спеціалізацій[7].

Примітки

[ред. | ред. код]