Rhipidomys leucodactylus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Rhipidomys leucodactylus

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Підклас: Плацентарні (Eutheria)
Надряд: Гризуни (Rodentia)
Ряд: Мишоподібні (Muriformes)
Родина: Хом'якові (Cricetidae)
Рід: Rhipidomys
Вид: R. leucodactylus
Rhipidomys leucodactylus
(Tschudi, 1844)
Посилання
Вікісховище: Rhipidomys leucodactylus
Віківиди: Rhipidomys leucodactylus
EOL: 1180120
ITIS: 633342
МСОП: 19610
NCBI: 29129

Rhipidomys leucodactylus (Ріпідоміс білолапий) — вид ссавців з родини Хом'якові (Cricetidae). Цей вид потребує таксономічної ревізії.

Опис[ред. | ред. код]

При довжині голови і тіла 180 мм, це найбільший вид у роді. Спинне хутро, як правило, коричневого кольору, але волоски посмуговані жовтуватими і червонуватими відтінками, і є довге темне остьове волосся розсіяне по всій шерсті. Боки помітно бліді. Низ жовтуватий, кремовий або білий, волосинки з сірими основами. Хвіст приблизно такої ж довжини, як голова і тіло і щільно одягнений у коротке від червонуватого до темно-коричневого кольору хутро і закінчується довгим чубчиком. Задні ступні великі; їх спинна поверхня має велику темну пляму, яка простягається на першій або другій фалангах пальців від II до V, а іноді й на I. Бічні сторони лап і поверхня навколо пальців сріблястого кольору.

Поширення[ред. | ред. код]

Країни поширення: Гвіана, пд. Венесуела, пн. і цн. Бразилія, Еквадор, Перу і зх.-цн. Болівія. Рід, як правило, знаходиться в низині, порослої лісом тропічної Південної Америки. У Перу його верхня висотна межа становить 1750 м.

Поведінка[ред. | ред. код]

Це плодоїдна тварина, яка була виявлена як серед культур, де вона вважається шкідником, так і всередині житлових приміщень; було повідомлено, що гризе ананас, цукровий очерет і юку. Одна особина гніздилася в отворі дерева за 15 м від землі.

Відтворення[ред. | ред. код]

Вагітні самиці з двома або трьома ембріонами були відзначені в Перу в серпні та вересні, а в Еквадорі — у вересні та листопаді.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Немає ніяких серйозних загроз для виду. Цей вид зустрічається в ряді природоохоронних територій.

Джерела[ред. | ред. код]