Rubus calycinus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Rubus calycinus
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Розоцвіті (Rosales)
Родина: Трояндові (Rosaceae)
Підродина: Rosoideae
Триба: Rubeae
Рід: Ожина (Rubus)
Підрід: Rubus subg. Chamaebatus
Вид:
R. calycinus
Біноміальна назва
Rubus calycinus
Wall. ex D.Don, 1825

Rubus calycinusвид квіткових рослин із родини трояндових (Rosaceae).

Біоморфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Це витка трава 15–20 см заввишки, головні стебла повзучі, до 2–3 метрів завдовжки, вкорінюються у вузлах. Стебла з розсіяними голчастими колючками або майже беззбройні з рідкими волосками. Листки прості; ніжка листка 5–10 см, війчаста, з голчастими колючками; прилистки яйцюваті, рідше зворотно-яйцюваті, 8–13 × 6–11 мм; листові пластини округло-яйцюваті чи субокруглі, 2.5–6 см у діаметрі, в молодому віці обидві поверхні ворсисті, поступово стають безволосими й у віці волосисті лише вздовж жилок, знизу з голчастими колючками вздовж жилок, основа глибоко серцеподібна, край хвилястий або неглибоко 3–5-лопатевий, неправильно, грубо-пилчастий, верхівка тупа або закруглена. Суцвіття зазвичай кінцеві, 1- або 2-квіткові. Квітконіжка зазвичай ворсинчаста, з голчастими колючками. Квітки до 3 см у діаметрі; чашолистки 8–14 × 6–11 мм; пелюстки білі, трохи коротші за чашолистки; тичинок 30–40. Плід — багатокістянка від червоного до темно-червоного забарвлення, куляста, 0.9–1.4 см у діаметрі, складаються з кількох кістяночок. Період цвітіння: травень і червень; період плодоношення: липень і серпень[1].

Ареал[ред. | ред. код]

Зростає у південній і південно-східній частині Азії (Китай (Сичуань, Юньнань), пд. Тибет, Бутан, пн.-сх. Індія (в т. ч. Сіккім), о. Ява, пн. М'янма, Непал)[2].

Населяє схили, ліси, узлісся; на висотах 1200–3000 метрів[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Rubus calycinus. Flora of China. efloras.org. Архів оригіналу за 21 листопада 2021. Процитовано 20.11.2021. (англ.)
  2. Rubus calycinus. Catalogue of Life. Архів оригіналу за 21 листопада 2021. Процитовано 20.11.2021. (англ.)