Yorkicystis haefneri

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Yorkicystis haefneri
Час існування: кембрійський період510 млн р. т.
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Голкошкірі (Echinodermata)
Клас: Edrioasteroidea
Родина: Yorkicystitidae
Zamora et al., 2022
Рід: Yorkicystis
Zamora et al., 2022
Вид: Y. haefneri
Yorkicystis haefneri
Zamora, Rahman, Sumrall, Gibson & Thompson, 2022

Yorkicystis haefneri — викопний вид голкошкірих вимерлого класу Edrioasteroidea, що існував у пізньому кембрії (510 млн років тому). Описаний у 2022 році.[1]

Рештки[ред. | ред. код]

Скам'янілості цього роду були вперше виявлені в листопаді 2018 року Крістофером Гефнером на церковному кладовищі в Йорку, штат Пенсільванія, в сланцевих відкладеннях формації Кінзерс.[2] Було знайдено два екземпляри. Крім Yorkicystis, у формації були знайдені інші голкошкірі, такі як Lepidocystis і Camptostroma. Назва виду надана на честь Гефнера, який відкрив скам'янілості, а назва роду походить від міста Йорк.

Опис[ред. | ред. код]

Yorkicystis унікальний тим, що мав немінералізований скелет. Більшість сучасних груп голкошкірих, як-от морські зірки та морські їжаки, мають мінералізований скелет, а інші, такі як морські лілії та голотурії, мають слабо мінералізований.

Класифікація[ред. | ред. код]

Yorkicystis належить до Edrioasteroidea, класу голкошкірих, які жили, прикріплюючись до твердих поверхонь, а іноді й до живих істот, як-от брахіопод. Це одні з найдавніших голкошкірих у літописі скам’янілостей, причому деякі види були знайдені в кембрійських і, можливо, в едіакарських відкладеннях, наприклад, Arkarua (але таксономія цих зразків досить суперечлива). У статті 2022 року дослідники виявили, що Yorkicystis утворює спільну кладу з едріоастероїдами Isorophus, Argodiscus і Kailidiscus. Завдяки унікальному зовнішньому вигляду та віку, Yorkicystis був поміщений в нову родину Yorkicystitidae.


Echinodermata

Helicoplacus

Helicocystis

Stromatocystites

Titanocrinus

Apektocrinus

Lepidocystis

Vyscystis

Ridersia

Gogia

Argodiscus

Isorophus

Kailidiscus

Yorkicystis


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Zamora S, Rahman IA, Sumrall CD, Gibson AP, Thompson JR (March 2022). Cambrian edrioasteroid reveals new mechanism for secondary reduction of the skeleton in echinoderms. Proceedings. Biological Sciences. 289 (1970): 20212733. doi:10.1098/rspb.2021.2733. PMC 8889179. PMID 35232240.{{cite journal}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC, в якого вийшов термін ембарго (посилання)
  2. Novataxa