Zby atlanticus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Zby atlanticus
Час існування: пізня юра, кімериджський вік

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Надряд: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Завроподоморфи (Sauropodomorpha)
Завроподи (Sauropoda)
Turiasauria
Рід: Zby
Zby atlanticus
Матеуш, Манніон та Апчерч, 2014
Посилання
Вікісховище: Zby
Fossilworks: 294728

Zby — вимерлий рід туріазаврових завроподів, відомий з пізньої юри (пізній кіммеріджський етап) формації Lourinhã, центрально-західна Португалія. Він містить один вид, Zby atlanticus[1]. Він названий на честь Жоржа Збишевського, який вивчав геологію та палеонтологію Португалії.

Опис[ред. | ред. код]

Художня реконструкція Zby atlanticus і порівняння розмірів.

Zby був вперше описаний і названий Октавіу Матеушем, Філіпом Д. Манніоном і Полом Апчерчем у 2014 році, а типовим видом є Zby atlanticus, хоча спочатку вважалося, що це Turiasaurus riodevensis[2]. Він відомий лише за його голотипом, тісно пов’язаним частковим скелетом, що включає повний зуб із коренем, фрагмент шийних хребців, передньої кінцівки та інших частин. Zby відрізняється від інших завроподів за чотирма аутапоморфіями, включаючи помітний виступаючий назад хребет на плечовій кістці на рівні дельтопекторального гребеня. Вважається, що Zby тісно пов’язаний з Turiasaurus riodevensis з Іспанії та Португалії на основі його морфології зубів, сильного передньо-заднього стиснення проксимального кінця променевої кістки та сильного скошування бічної половини дистального кінця променевої кістки, тоді як деякі інші ознаки передніх кінцівок відрізняють ці два роди. Майже всі інші анатомічні особливості свідчать про те, що Zby не належить до неозавроподів евзавроподів, що підтверджує його позицію як туріазавра[3]. За оцінками, Zby мав довжину від 16 до 18 метрів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Mateus, O. V.; Mannion, P. D.; Upchurch, P. (2014). Zby atlanticus, a new turiasaurian sauropod (Dinosauria, Eusauropoda) from the Late Jurassic of Portugal. Journal of Vertebrate Paleontology. 34 (3): 618. doi:10.1080/02724634.2013.822875.
  2. Mateus, O. (23 січня 2020). The sauropod dinosaur Turiasaurus riodevensis in the Late Jurassic of Portugal. Journal of Vertebrate Paleontology. 29: 144A.
  3. Mateus, O. V.; Mannion, P. D.; Upchurch, P. (2014). Zby atlanticus, a new turiasaurian sauropod (Dinosauria, Eusauropoda) from the Late Jurassic of Portugal. Journal of Vertebrate Paleontology. 34 (3): 618. doi:10.1080/02724634.2013.822875.