Джонатан Бенкс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джонатан Бенкс
англ. Jonathan Banks
англ. Jonathan Ray Banks
Джонатан Бенкс на фестивалі San Diego Comic-Con International в 2012 році
Джонатан Бенкс на фестивалі San Diego Comic-Con International в 2012 році
Джонатан Бенкс на фестивалі San Diego Comic-Con International в 2012 році
Ім'я при народженні Jonathan Ray Banks
Народився 31 січня 1947(1947-01-31) (77 років)
Вашингтон, США
Громадянство США США
Діяльність актор, актор озвучування, комік, сценарист, кінопродюсер, телеактор
Alma mater Індіанський університет в Блумінгтоніd і Northwood High Schoold
Роки діяльності 1976 — дотепер
Дружина Gennera Banks (1990-дотепер)
Marnie Fausch Banks (1968–1970; розлучений)
IMDb ID 0052186

CMNS: [[commons:Category:Jonathan Banks|Джонатан Бенкс
англ. Jonathan Banks]]
у Вікісховищі

Джонатан Бенкс (англ. Jonathan Ray Banks; нар 31 січня 1947, Вашингтон, США) — американський актор кіно і телебачення.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в сім'ї співробітниці ЦРУ. Навчався в Індіанському університеті в Блумінгтоні, де його однокласником був Кевін Клайн. У той час вони разом займалися постановкою п'єси «Тригрошова опера»[1].

Бенкс кинув університет Індіани для участі в гастролях з групою режисера. З постановочною групою він приїхав до Австралії і залишився працювати в театрі.

Кар'єра[ред. | ред. код]

У 1974 році він переїхав до Лос-Анджелеса, де заробляв на життя, вишукуючи і виконуючи епізодичні ролі на телебаченні. Можливо, більш за все він відомий виконанням ролей у двох фільмах з Едді Мерфі в головних ролях: «48 годин» і «Поліцейський з Беверлі-Гіллз». У першому з них Бенкс зіграв персонажа, який є другом головного героя і убитого лиходієм, що починає історію головного героя. У «Поліцейському з Беверлі-Гіллз» Бенкс грає лиходія, який вбиває друга головного героя і розпочинає історію. Іншими його ролями стали зйомки у фільмах «Озброєний і небезпечний», «Корпорація «Безсмертя»», «Фліппер», «Аероплан!», «Гремліни», «Убий мене, убий себе» і «В облозі 2: Темна територія». Його останньою на сьогоднішній день роботою в кіно став фільм «Спорожніле місто» (2007).

Проривом у телезйомках для нього стала участь в серіалі «Розумник», де він протягом чотирьох років грав Френка Макпайка, що привело його до номінації на премію Еммі[2]. Хоча його персонаж насамперед був наставником героя, іноді деякі ознаки характеризують Макпайка як героя. У 1981 році він знявся в ролі голландця Шульца в серіалі «Гангстерські хроніки[en]» телеканалу NBC[3]. Також Бенкс виконав головну роль у нетривалому науково-фантастичному телесеріалі «Інша» і зіграв коммандера Нувіна Кролла в ситкомі «Fired Up».

Бенкс також знявся в телесеріалах «Шпигунка», CSI, «Новий день», «Горець», «Метлок», «Підводна одіссея», «Зоряний шлях: Глибокий космос 9», Women of the House[en], «Вокер, техаський рейнджер», «Декстер», «Швидка допомога», «Мертва справа», «Акула», «Американська сімейка», «CSI: Місце злочину Маямі», «Теорія брехні» і «Дві з половиною людини».

В кінці другого сезону серіалу «Пуститися берега» Бенкс знявся в ролі Майка Ермантрауда — колишнього поліцейського, а потім начальника охорони закусочної мережі Los Pollos Hermanos і головною довіреною особою Ґуставо Фрінга. За сюжетом його герой виконує багато різної роботи для Фрінга, від поїздок за грошима до вбивств ворогів Ґуса. З тих пір його персонаж став регулярно з'являтися в третьому і четвертому сезонах, а в п'ятому сезоні стає одним з головних дійових осіб серіалу.

Фільмографія[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Jonathan Banks Biography [Архівовано 22 жовтня 2012 у Wayback Machine.] on TV Guide (англ.)
  2. Jonathan Banks as Mike. AMC. Архів оригіналу за 6 жовтня 2012. Процитовано 5 квітня 2011. (англ.)
  3. The Complete Directory to Prime Time Network and Cable TV Shows, 1946–Present. — Ballantine Books, 2003. — P. 447. — ISBN 0-345-45542-8.

Посилання[ред. | ред. код]