Кетрін Лангло-Паркер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кетрін Лангло-Паркер
Catherine Langloh Parker
Ім'я при народженні англ. Catherine Eliza Somerville Field[1]
Псевдо K. Langloh Parker[1] і Katherine Langloh Parker[1]
Народилася 1 травня 1856(1856-05-01)
Енкаунтер Бей
Померла 27 березня 1940(1940-03-27) (83 роки)
Аделаїда
Поховання Brightond
Громадянство Австралія Австралія
Діяльність письменниця, антрополог
Знання мов англійська
Magnum opus The Euahlayi Tribed, More Australian legendary talesd і Australian Legendary Talesd
Батько Henry Fieldd
Родичі Randolph Isham Stowd[1], Frances Mary Stowd і William Rooke Creswelld
Брати, сестри William George Fieldd
У шлюбі з Langloh Parkerd[1]

Кетрін Еліза Самервіль (Кеті) Стоу (Catherine Eliza Somerville (Katie) Stow), у першому шлюбі Лангло-Паркер (Langloh Parker), відома як K Langloh Parker (*1 травня 1856(18560501), Енкаунтер Бей, Південна Австралія — †27 березня 1940, Аделаїда, Австралія) — австралійська письменниця і фольклористка, піонерка австралійської фольклористики. Відома записом і публікацією численних міфів, легенд, казок і традицій племен австралійських тубільців півночі Нового Південного Уельсу.

З життя і творчості[ред. | ред. код]

Народилася Енкаунтер Бей, у Південній Австралії, дочка скотаря Генріха Філда та його дружини Софії, дочки преподобного Ріджвея Ньюленда. Виросла в батьковому маєтку (на фермі) Марра стейшн (Marra Station) на півночі Нового Південного Уельсу. Дитинство провела серед тубільців, які врятували їй життя, коли вона замалим не потонула[2].

У 1875 році у 18 років вступила в шлюб з Лангло-Паркером і переїхала в його маєток Бангейт стейшн (Bangate Station), поряд з Енгледулом, Новий Південний Уельс, де зібрала «з перших вуст» більшість оповідок племені юлароїв (юалаї), що зробили її знаменитою.

Після смерті чоловіка у Сіднеї в 1903 році познайомилася і одружилася з Персівалем Рендольфом Стоу (Percival Randolph Stow), сином Рендольфа Стоу, в Лондоні, і жила з ним в Аделаїді до своєї смерті.

Кетрін Лангло-Паркер відома, перш за все, записом історій від аборигенів. Оскільки тубільна культура на той час (кінець XIX — початок ХХ століть) була вже у занепаді внаслідок негативного впливу європейських поселенців, зібрані Лангло-Паркер матеріали є одними з найкращих і найцінніших того часу, що містять вірування та оповідки корінних народів Північного Заходу Нового Південного Уельсу. Втім, її праця не уникла тогочасних упереджень, а її записи мають суттєві неточності, подеколи помилки і навіть расистські тлумачення та зауваження. Тим не менше, важко переоцінити значення зібраного Лангло-Паркер етнографічного матеріалу, адже авторка стала піонеркою австралійської фольклористики, творчинею цінних і в науковому, і в художньому сенсі збірок тубільного фольклору.

У царській Росії та СРСР вийшло кілька перекладених російською збірок міфів, легенд і казок астралійських тубільців, записаних і виданих Кетрін Лангло-Паркер.

Померла у 83 роки в Аделаїді в 1940 році.

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Australian Legendary Tales: folklore of the Noongahburrahs as told to the Piccaninnies, 1895;
  • Australian Legendary Tales, 1897;
  • Tales of the Dreamtime, бл. 1900;
  • The Euahlayi Tribe: A study of Aboriginal life in Australia, бл. 1900;
  • Walkabouts of Wur-run-nah, 1918;
  • Woggheeguy: Australian Aboriginal Legends, 1930;
  • My bush book with background and biography by Marcie Muir, Rigby, Adelaide, 1982;
  • Wise Women of the Dreamtime, edited with commentary by Johanna Lambert. Inner Traditions, 1993

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Australian Dictionary of BiographyMUP, 1966.
  2. Мелетинський Є. М. Фольклор австралийцев (передмова) // у кн. Мифы и сказки Австралии. Собраны К. Ланго-Паркер., М.: «Наука» ГВРЛ, 1965. — С. 20 (рос.)

Джерела та посилання[ред. | ред. код]