Хітеру-Мару

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Історія
Японія Японія
Назва:
  • Рюфуку-Мару
  • Хітеру-Мару (Hiteru Maru)
Власник:
  • Kokusei Kisen
  • Oginuno Kaisho
  • Nissan Kisen
  • Імперська армія Японії
Будівник: Kawasaki Dockyard
Будівельний номер: 432
Закладений: 1918
Спуск на воду: 1918
Завершений: січень 1919
Доля: 30 грудня 1942 потоплене під час ходу від Рабаулу на Палау
Основні характеристики
Тип: вантажно-пасажирське
Тоннаж: 5857 GRT
Довжина: 117,3 м
Ширина: 15,5 м
Двигуни: 1 парова машина потрійного розширення, 486 к.с. (на гвинті)
Швидкість: 9,5 вузла
Хітеру-Мару. Карта розташування: Океанія
30.12.42
30.12.42
Район потоплення Хітеру-Мару

Хітеру-Мару (Hiteru Maru) — транспортне судно, яке під час Другої світової війни взяло участь в операціях японських збройних сил на Філіппінах, в Індонезії та архіпелазі Бісмарка.

Передвоєнна історія

[ред. | ред. код]

Судно спорудили як Рюфуку-Мару в 1919 році на корабельні Kawasaki Dockyard у Кобе для компанії Kokusei Kisen. З 1938 по 1941 роки його використовувала компанія Oginuno Kaisho, після чого новий власник Nissan Kisen перейменував судно в Хітеру-Мару.[1]

8 вересня 1941 судно реквізували для потреб Імперської армії Японії.

Вторгнення на південь Філіппін

[ред. | ред. код]

16—17 грудня 1941-го Хітеру-Мару та ще 16 транспортів вийшли з Палау (захід Каролінських островів) і попрямували до острова Мінданао, маючи на борту підрозділи 56-ї та 16-ї піхотних дивізій, а також різноманітні підрозділи флоту. Після опівночі 20 грудня загін досягнув району Давао та почав висадку десанту, котрий вже до вечора заволодів цим містом.

Вторгнення до Нідерландської Ост-Індії

[ред. | ред. код]

6 січня 1942-го Хітеру-Мару та ще 13 транспортів вийшли з Давао надвечір 10 січня прибули до острова Таракан — одного з центрів нафтовидобувної промисловості на східному узбережжі острова Борнео. Невдовзі після опівночі 11 січня судна розпочали висадку десанту.

21 січня 1942-го Хітеру-Мару та ще 14 транспортів вийшли з Таракану для висадки десанту в розташованому південніше іншому центрі нафтовидобувної промисловості Борнео — Балікпапані. 23 січня на переході конвой атакували літаки, яким удалося потопити один з транспортів, тоді як інші ввечері того ж дня прибули до Балікпапану та почали висадку десанту. У перші години 24 січня американські есмінці атакували сили вторгнення і змогли потопити й пошкодити ще кілька суден, проте Хітеру-Мару не постраждав.

Надалі Хітеру-Мару відвідало Палау, де прийняло загін бійців та 22 лютого вийшло для участі у вторгненні на схід острова Ява. 23 лютого судно приєдналось до основного конвою вторгнення, котрий прямував від якірної стоянки Голо (поблизу однойменного острова в архіпелазі Сулу). У підсумку до Яви підійшов конвой із 43 транспортів. 27 лютого з'єднання бойових кораблів виграло битву в Яванському морі і в перші години 1 березня транспортні судна розпочали висадку військ на сході острова Ява біля Крагану. Авіація союзників змогла пошкодити кілька транспортів, проте Хітеру-Мару не постраждало.

Рейс до архіпелагу Бісмарка

[ред. | ред. код]

Наприкінці грудня 1942-го Хітеру-Мару перебувало на острові Нова Британія у Рабаулі — головній передовій базі японців у архіпелазі Бісмарка, з якої провадились операції на Соломонових островах та сході Нової Гвінеї. 28 грудня воно полишило цей порт у складі конвою зі ще трьох суден та двох ескортних кораблів і попрямувало на північ.

Ввечері 30 грудня в районі за три з половиною сотні кілометрів на північний захід від острова Новий Ганновер Хітеру-Мару торпедоване підводним човном Greenling. Судно розломилось надвоє та затонуло, загинуло 15 членів екіпажу. Для порятунку тих, що вижили, з Рабаулу вийшов тральщик W-20.[2]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Ryufuku Maru (1919~1923) Hiteru Maru (+1942).
  2. Japanese Army Auxiliary Transports. www.combinedfleet.com. Архів оригіналу за 11 лютого 2020. Процитовано 14 грудня 2020.