Чифуку-Мару

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Історія
Японія Японія
Назва: Чифуку-Мару (Chifuku Maru)
Власник:
  • Kawasaki Dockyard
  • Kokusai Kisen
  • Tsutsui Kiyomatsu
  • Kaiyo Kisen.
Будівник: Kawasaki Dockyard
Будівельний номер: 431
Завершений: 1919
Доля: 16 січня 1943 потоплене при переході від Рабаулу до Палау
Основні характеристики
Тип: вантажне
Тоннаж: 5857 GRT
Довжина: 117,3 м
Ширина: 15,5 м
Двигуни: 1 парова машина потрійного розширення, 436 к.с. (на гвинті)
Швидкість: 10 вузлів
Чифуку-Мару. Карта розташування: Папуа Нова Гвінея
16.01.43
16.01.43
Район потоплення Чифуку-Мару

Чифуку-Мару (Chifuku Maru) – транспортне судно, яке під час Другої світової війни взяло участь у операціях японських збройних сил на Новій Гвінеї та в архіпелазі Бісмарка.

Чифуку-Мару спорудили в 1919 році на верфі Kawasaki Dockyard для потреб власної компанії. З 1923-го воно належало Kokusai Kisen, в 1933-му перейшло до Tsutsui Kiyomatsu, проте вже того ж року власником стала компанія Kaiyo Kisen.[1]

2 грудня 1942-го судно вийшло з японського порту Саєкі у складі конвою «E» – одного з багатьох, проведення яких здійснювалось у межах операції «Військові перевезення №8» (No. 8 Military Movement, 8-Go Enshu Yuso). Метою цих транспортних перевезень було постачання головної передової бази в Рабаулі (острів Нова Британія у архіпелазі Бісмарка), з якої провадились операції на Соломонових островах та сході Нової Гвінеї.[2] 15 грудня конвой прибув до місця призначення.

5 січня 1943-го Чифуку-Мару та ще 4 судна вийшли з Рабаулу до Нової Гвінеї для доставки підкріплень гарнізону Лае (у глибині затоки Хуон). 7 та 8 січня союзна авіація завдала масованих авіаударів по Лае та змогла потопити одне з суден, інший транспорт викинувся на берег. Втім, завдання конвою з доставки підрозділів 51-ї дивізії в цілому виконали (можливо відзначити, що наступна така операція на початку березня призведе до повного розгрому конвою в битві в морі Бісмарка). По завершенні розвантаження Чифуку-Мару повернулось до Рабаулу.

16 січня судно полишило Рабаул у скаді конвою та попрямувало на Палау (важливий транспортний хаб на заході Каролінських островів). Того ж дня за чотири десятки кілометрів на північний захід від Рабаула підводний човен Growler потопив Чифуку-Мару, загинув один член екіпажу.[3]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Chifuku Maru (+1943.
  2. Japanese Minelayers. www.combinedfleet.com. Процитовано 23 грудня 2020.
  3. Japanese Army Auxiliary Transports. www.combinedfleet.com. Процитовано 23 грудня 2020.