Єврейська школа (Меджибіж)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Єврейська школа
Будівля колишньої 7-річної школи з єврейською (їдиш) мовою навчання в містечку Меджибіж
Будівля колишньої 7-річної школи з єврейською (їдиш) мовою навчання в містечку Меджибіж
Будівля колишньої 7-річної школи з єврейською (їдиш) мовою навчання в містечку Меджибіж
49°26′24″, 27°24′22″
Країна Україна
Місто смт Меджибіж
Розташування вул. Шевченка
Матеріал цегла
Стиль неокласицизм
Дата заснування 1922 рік
Початок будівництва 1922
Побудовано 1922
Статус  не має охоронного статусу
Стан перебудована під готель

Єврейська школа — будівля колишньої 7-річної школи з навчанням на їдиш у смт Меджибіж Хмельницької обл. Офіційного статусу пам'ятки не має.

Історія[ред. | ред. код]

У 1922 році на кошти, які було зібрано серед місцевих євреїв, на фундаменті колишньої єврейської лікарні побудували двоповерхову будівлю загальноосвітньої школи з викладанням усіх предметів на їдиш. Спочатку в ній було 4 класи, а з 1925 року школу зробили 7-річною. При школі були оркестр, хор і драматична студія, якою керував вчитель літератури Яблочник. Закрили єврейську школу найпевніше у 1938 році, одночасно з закриттям інших єврейських, польських і інших шкіл[1]. Тоді мову навчання у школі змінили на російську, у місцевих мешканців її відтоді називали "руською школою".

На початку 2000-х років через зменшення чисельності учнів, яке спричинилося тривалим значним зменшенням числа мешканців містечка, шкільні класи перевели до іншої шкільної будівлі. Згодом спорожнілу шкільну будівлю було продано у приватну власність та перепрофільовано у готель для паломників-хасидів, які приїздять до Меджибожа на могилу засновника хасидизму Баал Шем Това та інших цадиків.

Опис споруди[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Лукин, В.; Хаймович, Б. (1997). 100 еврейских местечек Украины: исторический путеводитель. Подолия. Выпуск 1 (російською) . Иерусалим — Санкт-Петербург: Изд-во "Эзро". с. 161.