Єврейські гаучо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Єврейські гаучо (ісп. gauchos judíos, ладіно gauchos djudíos) — єврейські іммігранти, які оселилися в родючих регіонах Аргентини в сільськогосподарських колоніях, заснованих Єврейською колонізаційним товариством.

Товариство було засновано бароном Морісом де Гіршем, єврейсько-французьким промисловцем, який розбагатів на будівництві залізниць у Росії. Після смерті свого сина Гірш вирішив допомогти євреям з Російської Імперії (здебільшого з Поділля та Бессарабії), Румунії та інших країн Східної Європи й купив понад 80 000 гектарів землі в Аргентині.[1] Серед заснованих ним колоній — Колонія-Лапін[en] і Рівера[en] в провінції Буенос-Айрес, Басавільбасо в провінції Ентре-Ріос.

Перші вісім сімей прибули до Аргентини в жовтні 1888 року. У серпні 1889 року 824 єврейських іммігрантів прибули з Росії на пароплаві «Везер» і оселилися в колонії Мойсес-Віль у провінції Санта-Фе.[2]

Після значних конфліктів з місцевими гаучо, єврейські іммігранти були неохоче прийняті ними. Колоністи також почали об'єднувати свої ресурси для купівлі насіння, і в Басавільбасо в 1900 році вони заснували Sociedad Agricola Israelita, перший кооператив в Латинській Америці. Сьогодні, однак, мало що залишилося від колись процвітаючої єврейської громади міста. Єврейський центр зараз є «соціальним клубом», відкритим як для євреїв, так і для неєвреїв.[1] В журналі «South American Explorer» у 1978 році Девід Шнайдер писав[1]:

Менш ніж за 80 років тисячі євреїв перетнули океан, оселилися в аргентинській пампі, виростили дітей, процвітали й пішли далі, залишивши після себе обвітрені та порожні синагоги, закриті школи, зачинені бібліотеки.

Темі єврейських гаучо присвячено кілька книг і фільмів. Книга «Єврейські гаучо в пампасах» Альберто Герчуноффа — це серія віньєток про життя штетлів в Аргентині, вперше опублікована в 1910 році. 1975 року книга була перетворена на музичну комедію під назвою «Єврейські гаучо» (ісп. Los gauchos judíos). Фільм був знятий режисером Хуаном Хосе Хусідом з Хосе Соріано, Джиною Марією Ідальго та Віктором Лапласом у головних ролях.[3] 2004 року було знято документальний фільм «Спадщина», який тривав майже 10 років і включав інтерв'ю з багатьма літніми «єврейськими гаучо».[4]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в We're sorry, but something went wrong (500). archive.wikiwix.com. Процитовано 30 січня 2023.
  2. archive.ph. archive.ph. Архів оригіналу за 3 листопада 2012. Процитовано 30 січня 2023.
  3. Jusid, Juan José (22 травня 1975), Los gauchos judíos, Film Cuatro, процитовано 30 січня 2023
  4. conVistaAlMar.com.ar. The Jewish Gauchos’ ‘Legacy’: film recalls Argentina’s immigrant colonies. The International Raoul Wallenberg Foundation (амер.). Процитовано 30 січня 2023.