Єлизавета Євфимія Вишневецька

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Єлизавета-Єфімія Радзивілл)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Єлизавета Євфимія Радзивілл
Народилася 1569(1569)
Вишневець
Померла 9 листопада 1596(1596-11-09)
Біла Підляська / Несвіж
Поховання Костел Божого тіла (Несвіж)
Країна  Річ Посполита
Діяльність меценатка
Відома завдяки «Несвизька цариця Савська»
Титул княгиня
Конфесія католицтво
Рід Вишневецькі
Батько Андрій Вишневецький
Мати Євфимія Вербицька
Брати, сестри Сапєга Ганна Андріївна, Ізабела Олександра Вишневецька і Софія Анна Вишневецька
У шлюбі з Миколай Кшиштоф Радзивілл «Сирітка»
Діти 6 синів, 3 доньки

Єлизавета Євфимія Вишневецька (пол. Elżbieta Eufemia z Wiśniowieckich; 1569 — 9 листопада 1596) — руська княжна, наймолодша донька Андрія Івановича Вишневецького, воєводи брацлавського й волинського, та Євфимії Євфрозини Вербицької.

Життєпис[ред. | ред. код]

У віці п'ятнадцяти літ дівчина побралась із литовським магнатом Миколаєм Криштофом Радзивіллом «Сиріткою», чиї маєтності розкинулись неподалік тих, що належали її батькам, і який здавна з ними приятелював. Шлюб відбувся 25 листопада 1584 в Деревні. В посаг Єлизавета, чи то пак Гальшка, принесла 3000 коп грошей; чоловік же натомість записав їй віно розміром 6000 коп грошей на Білій Підляській, а пізніше — додатково села Свержень, Биховщина та Альба[1].

Після смерті матері до Вишневецької відійшли головні володіння тої біля Несвіжа: двір та містечко Деревна з фільварками Хотове, Деражне й Острів, двір Потеки в Новогрудському повіті і батьківський маєток Жодішки в Ошмянському повіті з фільварками Абрамовським й Занароцьким; Жодішки невдовзі було продано[1][2].

Хоча Єлизавета і була вихована кальвіністкою, під впливом чоловіка перейшла у католицтво, про що той повідомляв понтифіку в листі від 25 лютого 1585. Після цього вона переїздить до Несвіжа — маєтку чоловіка. Шлюб був досить вдалим — Єлизавета стала не тільки коханою, але і порадницею Радзивілла.

Завдяки батьківському спадку вона розгорнула значну меценатську діяльність, підтримуючи будівництво костелів, церков, діяльність шкіл, видання книг. Сформувала у Несвіжі культурницький гурток. Її діяльність була спрямованою на підтримку католицької церкви. За розум і чарівність Єлизавету Радзивілл прозвали «Несвізькою царицею Савською». У 1590—1595 роках у Несвіжі на її власні кошти було споруджено перший у Великому князівстві Литовському монастир бенедиктинок з витонченою брамною вежею. Тут вона була похована разом з двома своїми доньками — Христиною і Катериною (згодом їх прах було перенесено до крипти єзуїтського костелу).

В заповіті призначила бернардинцям 1200 кіп литовських грошів для будівництва костелу та кляштору в Несвіжі. Сприяла будівництву костелу в Деревному.

Померла Єлизавета Евфимія у Білій Підляській чи Несвіжі 9 листопада 1596 року. Була похована в усипальниці костелу єзуїтів Несвіжа 10 грудня 1596.

Родина[ред. | ред. код]

Чоловік — Миколай Кшиштоф Радзивілл (Сирітка) (1549—1616). Діти:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Czamańska, 2007, с. 98.
  2. Акты, относящиеся к истории Южной и Западной России, собранные и изданные Археографическою Коммиссиею. Т. 1. № 208. С. 246.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Czamańska, Ilona (2007). Wiśniowieccy: Monografia rodu. Poznań: Wydawnictwo Poznańskie. ISBN 978-83-7177-229-0.