Рефлексивна гра

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

І́гри рефлекси́вні — клас ігор, в яких вибір стратегії гравцями відбувається на основі інформації про ранги рефлексії супротивників і матриці платежів на відміну від класичної теорії ігор, де супротивники мають відомості тільки про матрицю платежів.

Рефлексивною грою називається гра, описувана наступним кортежем

де множина реальних агентів, - множина припустимих дій агента - його цілова функція, - множина можливих значень невизначеного параметра, структура інформованості (ієрархія уявлень). Усі елементи рефлексивної гри (окрім ієрархії уявлень) є спільним знанням серед агентів, тобто[1]

1) усі елементи відомі усім агентам;

2) усім агентам відоме 1);

3) усім агентам відоме 2)

і так далі. Систему, яка розшаровується на її взаємодіючі рівні і представляється багаторівневим утворенням, можна моделювати іграшкою-матрьошкою (див. Фільтр).

Рефлексивне управління - вплив на рішення, які приймає противник, через підсовування (нав'язування) йому таких початкових антецедентів (просилогізмів), на основі яких він виробляє прогнозований консеквент (наступний силогізм).

Спір - спосіб затвердити противників у їх невірних уявленнях[2].

Ранги рефлексії гравців визначаються так:

  • Гравець має нульовий ранг рефлексії, якщо він приймає рішення відносно вибору стратегії виходячи тільки із відомостей про матрицю платежів, тобто, так, як і в класичній теорії ігор.
  • Гравець має перший ранг рефлексії, якщо він вважає, що його противники мають нульовий ранг рефлексії.
  • Взагалі, гравець з k-им рангом рефлексії вважає, що його противники мають k−1 ранг рефлексії. Він робить за них необхідні роздуми про вибір стратегії в обирає свою стратегію на основі знань про матрицю платежів і екстраполяції дій своїх противників.

Відомо, що у випадку гри двох гравців, має сенс розглядати лише з нульовим, першим и другим рангом рефлексії. Подальше збільшення рангу рефлексії в грі двох гравців не дає нічого нового. В іграх з n гравцями, проблема оцінки максимального рангу рефлексії, який варто розглядати, ще не розв'язана.

Джерела інформації[ред. | ред. код]

Додадкова література[ред. | ред. код]

  • Лефевр В. А., «Конфликтующие структуры». Москва, 1973.

Див. також[ред. | ред. код]

  1. Д.А. Новиков - ТЕОРИЯ УПРАВЛЕНИЯ ОРГАНИЗАЦИОННЫМИ СИСТЕМАМИ.
  2. А.Бирс - Словарь сатаны.