Лі Бінчан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Імператор Хуейцзун)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лі Бінчан
3-й Імператор Західної Ся
1068 — 21 серпня 1086 року
Попередник: Лі Лянцзо
Спадкоємець: Лі Ґаньшунь
 
Народження: 1061
Смерть: 21 серпня 1086(1086-08-21)
Країна: Західна Ся[1]
Релігія: буддизм
Батько: Лі Лянцзо
Мати: Empress Liang (Emperor Yizong's wife)d
Шлюб: Empress Liang (Emperor Huizong's wife)d
Діти: Q10955145? і Лі Ґаньшунь

Лі Бінчан (кит.: 李秉常; піньїнь: Li Bingchang), храмове ім'я Хуейцзун (кит.: 惠宗; піньїнь: Huīzōng; 1061 — 21 серпня 1086) — третій імператор Західної Ся.

Основні історичні віхи[ред. | ред. код]

Лі Бінчан народився у 1061, хоча в різних джерелах також згадується дата 1060. На момент раптової смерті батька мав всього шість років від народження і посів імператорський трон у шестирічному віці. Регентом і фактичним правителем Західної Ся стала його мати, вдова попереднього імператора Лі Лянцзо.

До досягнення повноліття імперією правила його мати. Після настання повноліття і прийняття ним одноосібного правління престолом, мати, користуючись владою над сином, фактично продовжувала правити імперією аж до його смерті, яка настала у 26-річному віці.

Роки правління не відзначені значними подіями чи досягненнями, що негативно позначилося на потенційній слабкості імперії Сі Ся. Династія Сун скористалася такою можливістю для вторгнення.

Смерть імператора[ред. | ред. код]

Передчасно помер у 1086 році у віці 26 років. Був похований у мавзолеї Сяньлін (спрощ.: 献陵; піньїнь: Xiàn líng) пантеону Західної Ся. Посмертне ім'я Канцзін Хуанді (спрощ.: 康靖皇帝; піньїнь: Kāng jìng Huángdì).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. China Biographical Database

Література[ред. | ред. код]