Інститут Антона Паннекука

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Інститут Антона Паннекука
Інститут Антона Паннекука (праворуч)
Інститут Антона Паннекука (праворуч)
Інститут Антона Паннекука (праворуч)
Основні дані
Засновано 1921
Сфера астрономія
Розташування Амстердам,
Нідерланди Нідерланди
Країна  Нідерланди
Тип академічна установа[d]
Вебсторінка Офіційний сайт

Інститут Антона Паннекука (нід. Anton Pannekoek Instituut, API) — астрономічний науково-дослідний інститут у складі Амстердамського університету. Дослідження інституту включають нейтронні зорі, чорні діри, гамма-спалахи, швидкі радіоімпульси, формування планет, зореутворення та еволюцію зір[1].

Історія[ред. | ред. код]

Інститут був заснований у 1921 році як «Астрономічний інститут Муніципального університету Амстердама». Того року новий директор, астроном і марксист Антон Паннекук отримав фінансові ресурси від муніципалітету Амстердама для призначення перших співробітників і придбання перших інструментів[2].

Інститут був започаткований на горищі університетського комплексу в Аудеманхейспорт[nl] в Амстердамі[3]. Після цього він розміщувався на Рутерстрат[nl], спочатку під номером 1a, а з грудня 1969 року в будівлі математики під номером 15[4]. З 1989 року інститут знаходиться в Амстердамському науковому парку[nl]. На вершині інституту знаходиться обсерваторія Антона Паннекука, де студенти можуть проводити астрономічні спостереження. В одному з двох куполів знаходиться телескоп Річі-Кретьєна діаметром 51 см[5].

Співпраця[ред. | ред. код]

Інститут співпрацює, зокрема, з інститутами ASTRON (радіоастрономія) та SRON (космічні дослідження) у рамках «Нідерландської дослідницької школи астрономії». Існує співпраця з Інститутом теоретичної фізики Амстердама та Інститутом фізики високих енергій у дослідженні фізики астрочастинок і космології в рамках партнерства GRAPPA[6]. Він також бере участь у міжнародному проекті LOFAR, нідерландському радіоінтерферометрі, що складається з тисячі радіоантен[7].

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Vijf Onderzoeksgroepen [Архівовано 2022-01-10 у Wayback Machine.], Anton Pannekoek Instituut website
  2. Anton Pannekoek, Herinneringen, Amsterdam: Van Gennep, 1982, 249
  3. Geschiedenis, Anton Pannekoek Instituut website
  4. Stadsarchief gemeente Amsterdam
  5. Het Anton Pannekoek Observatorium, Anton Pannekoek Instituut website
  6. Website van samenwerkingsverband GRAPPA
  7. Samenwerking [Архівовано 2022-01-10 у Wayback Machine.], Anton Pannekoek Instituut website