Йотапіан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Іотапіан)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Йотапіан
Марк Фульвій (Руф) Йотапіан
Помер 249(0249)
Сирія
Країна Стародавній Рим
Діяльність політик, військовослужбовець
Посада римський імператор
Військове звання Римський узурпатор

Марк Фульвій (Руф) Йотапіан (лат. Marcus Fulvius Rufus Iotapianus) — римський узурпатор, що претендував на посаду імператора у 249 році за правління Філіппа Араба. Йотапіан підняв повстання у східних провінціях Римської імперії, але невдовзі був убитий своїми солдатами. Про Йотапіана відомо завдяки повідомленням Аврелія Віктора та Зосима, а також його рідкісним монетам.

Походження[ред. | ред. код]

Ім'я «Йотапіан» за версією багатьох істориків походить від імені цариць Коммагени — Йотапи I і Йотапи II. Таким чином, через царський рід Коммагени і, отже, через спорідненість з Антіохом I, узурпатор, можливо, претендував на зв'язок з Олександром Македонським.

Царі Коммагени, головним чином Антіох I, відомий своїм будівництвом на Немруд-Дазі, претендував на спорідненість з Олександром Великим. Тому Йотапіан, можливо, належав до коммагенської царської династії (яка втратила владу при Веспасіані). У всякому разі, очевидно, Йотапіан походив із місцевої, близькосхідної аристократії, але яке положення він займав, коли став імператором — невідомо.

Повстання та смерть[ред. | ред. код]

Повстання Йотапіана було направлено проти податків, піднятих Гаєм Юлієм Пріском — братом Філіпа Араба, який займав посаду rector Orientis і керував кількома провінціями на Сході. Йотапіан, очевидно, був не військовим узурпатором, як, наприклад, Пакаціан і Децій. Він керував повстанням провінціалів проти податкової політики Риму. Він узурпував владу, швидше за все, в кінці правління Філіпа (реакція останнього на це не відома). Він мав під своїм контролем весь район Сирії і зробив його столицею Антіохію. Узурпатор міг бути попередником Уранія Антоніна і Одената Пальмирського, які не планували захопити владу над усією Римською імперією, але отримали домінуюче становище на Сході і використовували титул «Август», щоб підкреслити це. Йотапіан був убитий своїми солдатами в 249 році, на початку правління Деція, якому принесли голову узурпатора.

Монети[ред. | ред. код]

Збереглося кілька монет часів Йотапіан, на них зображений сам Йотапіан і його ім'я: MFRu.Iotapianus, а на зворотному боці є напис: «Victoria Aug (usti)» (рус. Перемога Августа) і показується Перемога з вінком і пальмою — очевидно, в честь незначної перемоги над Філіпом (хоча, можливо, це була лише пропаганда Йотапіана).

Монети є єдиним джерелом його імен, MF RV., Який може бути розширений як Маркус Фульвий Руфус. Крім того, їх стиль передбачає, що повстання було коротким і поширилося на невеликій території, так як Jotapianus не контролював ніяких великих монетних дворів.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]