Авл Манлій Торкват (претор)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Авл Манлій Торкват
Народивсяневідомо
Стародавній Рим
Померне раніше 52 до н. е.
невідомо
КраїнаСтародавній Рим
Діяльністьполітик, військовий очільник
Знання мовлатина
Суспільний станпатрицій[1]
Посадапретор
Термін70 рік до н.е.
РідМанлії
Батьконевідомо
Матиневідомо
РодичіАвл Манлій Торкват
ДітиАвл Манлій Торкват

Авл Манлій Торкват (*Aulus Manlius Torquatus, прибл. 112 до н. е. —після 52 до н. е.) — політичний та військовий діяч Римської республіки.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Походив з патриціанського роду Манліїв. Про батьків немає чітких відомостей. Був представником побічної гілки роду Манліїв Торкватів. Замолоду брав участь у походах Луція Корнелія Сулли проти Мітридата VI, царя Понту, потім у 80-ті роки до н. е. воював проти маріанців. У 81 році до н. е. стає квестором. Також отримує доручення щодо карбування нових монет. на них Манлій зобразив Суллу на коні.

У 70 році до н. е. обирається претором. Як провінцію отримує Африку. У 67 році до н. е. Гней Помпей Великий відібрав його як легата на піратську війну. В ній Манлію було доручено контролював води Іспанії та Балеарських островів. Останній раз ім'я Авла Торквата зустрічається у 52 році до н. е., коли він був суддею у справі Мілона. При підтримці Помпея, незважаючи на захист Цицерона, Манлій засудив Мілона на вигнання. Про подальшу долю Торквата немає відомостей.

Родина

[ред. | ред. код]

Авл Манлій Торкват, претор 52 року до н.е.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Friedrich Münzer: Manlius). In: Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (RE). Band XIV,1, Stuttgart 1928.
  1. Digital Prosopography of the Roman Republic