Адамові яблука

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Адамові яблука
дан. Adams Æbler
Жанр комедія
драма
кримінальний фільм
Режисер Андерс Томас Єнсен
Продюсер Кім Магнуссон,
Міе Андресен,
Тіві Магнуссон
Сценарист Андерс Томас Єнсен
У головних
ролях
Ульріх Томсен[1], Мадс Міккельсен[1], Ніколас Бро[1], Папріка Стін[1], Ніколай Лі Кос, Tomas Villum Jensend, Peter Reichhardtd, Lars Ranthed, Gyrd Løfqvistd, Ole Thestrupd, Peter Lambertd і Ali Kazimd
Оператор Себстиан Бленков
Композитор Йеппе Каас
Художник Mia Stensgaardd[2]
Кінокомпанія M&M Productionsd[3]
Дистриб'ютор Nordisk Film
Тривалість 94 хв.
Мова данська
Країна Данія Данія
Німеччина Німеччина
Рік

15 квітня 2005 (Данія)

31 серпня 2006 (Германія)
IMDb ID 0418455
adamsapplesthemovie.net

«Адамові яблука» ( дан. Adams Æbler ) - німецько - данський фільм, що вийшов на екрани в 2005 році .

Сюжет[ред. | ред. код]

Адам, колишній лідер неонацистського угрупування, достроково звільнений з в'язниці. Йому доводиться пройти випробувальний термін в сільській церкві, настоятелем якої є Івен, котрий твердо і сліпо вірить у доброту людини і, здається, не помічає постійних проступків та агресії своїх підопічних. Для Адама ж, цей випробувальний термін потрібен тільки для того, щоб перечекати деякий час і повернутися до своїх старих справ.

Настоятель церкви просить Адама, щоб той обрав для себе мету, яка допоможе йому пройти реабілітацію. Намагаючись познущатися зі священика, головний герой стрічки обирає за мету - спекти яблучний пиріг. Івен погоджується, але обумовлює, що приготування пирога включає в себе догляд та збір врожаю з яблуні на церковному подвір'ї. Адам не хоче виконувати завдання, тим більше, що спочатку на яблука нападають ворони, а згодом більшість з тих, що залишилися, з'їдають черв'яки. Мізантропа-нациста особливо дратує життєрадісна манера Івена, його надмірний оптимізм і всепрощення, і він ставить собі за мету зламати дух священика і розчавити його віру.

Згодом Адам дізнається, що життя Івена було дуже тяжким. Він виріс жертвою жорстокого поводження в дитинстві, хворий на рак мозку в термінальній стадії, а також є вдівцем і батьком дитини з важкою формою інвалідності. Цинічний сільський лікар вважає, що Івен відкидає реальність і сприймає всі проблеми як випробування від диявола, бо інакше його справжнє життя було б майже нестерпним. Адам починає психологічно тиснути на священика, цитуючи Книгу Йова, доводячи, що це Бог ненавидить Івена, а не диявол. Священик же врешті-решт не витримує і зрікається своєї віри.

Адам спочатку радіє, але незабаром розуміє, що без впливу настоятеля церкви Халід і Гуннар швидко повернуться до своїх злочинних звичок, і починає усвідомлювати позитивний вплив священика. Коли кілька членів неонацистської банди Адама приходять до церкви і звинувачують Халіда в тому, що він раніше застрелив двох їхніх членів, Івен виходить з церкви і вимагає, щоб йому дали спокійно померти. Починається сутичка, і ватажок неонацистів випадково стріляє священику в око.

У лікарні лікар прогнозує Івену смерть до ранку. Раптово відчувши провину, Адам не спить цілу ніч і пече крихітний пиріг для Івена, використовуючи єдине яблуко, що вціліло після низки нещасть, які траплялися з яблунею протягом усього фільму. Коли він приїжджає до лікарні, то бачить, що ліжко Івена порожнє. Він йде шукати лікаря і той розповідає, що священик у саду - куля, яка влучила в нього, акуратно видалила пухлину, що його мучила.

В епілозі Адам залишається в церкві як помічник в церкві. І от вже Івен разом з Адамом вітають двох таких чоловіків, котрі нещодавно вийшли достроково з в'язниці за участь у реабілітаційній програмі.

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

У 2006 році фільм був номінований на кінопремію «Боділ» (одна з найпрестижніших кінопремій Данії) в категорії найкращий данський фільм і найкраща чоловіча роль другого плану.[4] В цьому ж році, фільм став лауреатом премії «Золотий ворон» на Брюссельському кінофестивалі . Крім цього, фільм був висунутий від Данії на премію «Оскар» за кращий фільм іноземною мовою, проте не потрапив до шорт-листа номінації.

В ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Ульріх Томсен Адам Адам
Мадс Міккельсен Івен Івен
Ніколас Бро Гуннар Гуннар
Паприка Стеєн Сара Сара
Алі Казім Халід Халід
Оле Теструп Лікар Колберг Лікар Колберг
Ніколай Ліє Каас Холгер Холгер
Гірд Лофквіст Пол Пол
Пітер Рейчхардт Налле Налле
Томас Віллум Йенсен Арне Арне
Пітер Ламберт Йорген Йорген
Еміль Кевін Олсен Крістоффер Крістоффер

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г europeanfilmawards.eu
  2. ČSFD — 2001.
  3. Danmarks Nationalfilmografi
  4. BODILPRISEN (данська) . Архів оригіналу за 19 липня 2011. Процитовано 6 грудня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]