Ада Карійська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ада Карійська
дав.-гр. Ἄδα
Народилася 4 століття до н. е.
Мугла
Померла 326 до н. е.
Галікарнас
Національність карійка
Діяльність суверен, сатрап
Титул цариця
Термін 344—340 та 334—326 роки до н. е.
Рід Гекатомніди
Батько Гекатомн
Родичі Артемісія III, Мавсол II, Піксодар
Брати, сестри Мавсол[1], Ідріей, Піксодар[1] і Артемісія III[1]
У шлюбі з Ідріей
Діти 1 донька

Ада I Карійська (*Ἄδα бл. 377 до н. е. — 326 до н. е.) — цариця Карії у 344—340 та 334—326 роках до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походила з династії Гекатомнідів. Молодша донька карійського династа Гекатомна. Після смерті старшої сестри Артемісії III у 351 році до н. е. вийшла заміж за рідного брата Ідріея, який став новим царем Карії та тираном Галікарнасу.

Після смерті чоловіка у 344 році до н. е. стає новою правителькою Карії. Намагалася дотримуватися дружніх відносин з перським царем царів Дарієм III. У 340 році до н. е. її було повалено її молодшим братом Піксодаром.

Після смерті останнього в 335 році до н. е. володарем Карії став її зять Оронтобат, який спирався на допомогу перського царя. Коли в 334 році до н. е. Олександр Македонський вдерся до Карії, Ада захопила фортецею Алінда і командувала місцевою залогою.

Користуючись навалою македонських військ, Ада вела переговори з Александром Македонським стосовно підтримки його карійцям взамін за її повернення на трон. Водночас вона запропонувала стати названою матір'ю Александра, що за карійськими законами робило його законним спадкоємцем карійського трону.

Ада надала істотну допомогу македонянам під час їхньої війни з Оронтобатом і Мемноном (грецьким найманцем персів), які готувалися захистити Галікарнас. Завдяки вдалим діям Ади або її військовим очільникам вдалося захопити акрополь столиці Карії. Хоча Оронтобату і Мемнону вдалося піти морем, Ада 334 року до н. е. повернулася на трон в Галікарнасі.

Ада I зберігала вірність династії Аргеадів, спокійно панувала до самої смерті у 326 році до н. е. Після цього її землі було успадковано Александром Македонським, який призначив сатрапом Карії військовика Філоксена. Нині рештки карійської правительки перебувають в Археологічному музеї Бодрума.

Родина[ред. | ред. код]

Чоловік — Ідріей

Діти:

  • Ада II, дружина Оронтобата, царя Карії

Джерела[ред. | ред. код]

  • Stephen Ruzicka, Politics of a Persian dynasty: the Hecatomnids in the fourth century B.C. (1992)
  • Bernhard Kytzler: Frauen der Antike. Von Aspasia bis Zenobia. 1994, ISBN 3-7608-1084-5, S. 17.
  • Ada
  1. а б в Любкер Ф. Ἄδα // Реальный словарь классических древностей по Любкеру / под ред. Ф. Ф. Зелинский, А. И. Георгиевский, М. С. Куторга и др. — СПб: Общество классической филологии и педагогики, 1885. — С. 16.