Адріан Комнін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Адріан Комнін
Ἁδριανὸς Κομνηνός
Народився1060/1062
Помербл. 1105
ПідданствоВізантійська імперія
Національністьгрек
Діяльністьофіцер
УчасникByzantine–Norman Warsd
Титулпротосебаст
Посададоместік схол Заходу
Термін1086—1105 роки
Конфесіяправослав'я
РідКомніни
БатькоІоанн Комнін
МатиАнна Далассена
Брати, сестриІсаак Комнін, Олексій I Комнін, Мануїл Комнін, Никифор Комнін, Theodora Komnened, Maria Komnened і Eudokia Komnened
У шлюбі зЗоя Дукена
Діти1 син і 2 доньки

Адріан Комнін (бл. 1062 — бл. 1105) — державний та військовий діяч Візантійської імперії.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Походив зі знатного роду Комнінів. Четвертий син Іоанна Комніна, доместіка схол Заходу, та Анни Далассени. Народився між 1060 та 1062 роками. Здобув блискучу освіту. У 1081 році після сходження його брата Олексія на імператорський трон отримав титул протосебаста. Оженився на доньці колишнього імператора Костянтина X.

У 1082—1083 роках брав участь у військових кампаніх в Епірі та Фессалії, де відзачився у битвах проти італійських норманів на чолі із Робертом Гвіскаром та його сином Боемундом Тарентським. В нагороду у 1084 році отримав пожиттєво доходи від області Кассандра на півострові Халкідіка.

У 1086 році після загибелі Григорія Пакуріана у битві з печенігами призначається доместіком схол Заходу. Спочатку успішно діяв проти печенігів на чолі із ханом Челгу. У серпні 1087 року в битві при Дрістрі керував центром візантійського війська. Втім, печеніги завдали візантійцям нищівної поразки, а Адріан ледве врятувався. 1091 році брав участь у новій військовій кампанії проти печенігів, перед битвою на пагорбі Левуніон йому було доручено захищати лівий берег річки Маріца у новозбудованого мосту. Втім, у битві при Левуніоні особливо не відзначився.

Взимку 1092—1093 років ініціював судовий розгляд в Фессалоніках, звинувативши небожа Іоанна, себастократор Ісааком Комніном у змові проти імператора. Після того як Іоанна було виправдано, себастократор погрожував своєму братові Адріану, що вискубе його бороду.

1094 році брав участь у змові проти брата-імператора Олексія I спільно з Никифором Діогеном, але згодом сам викрив останнього, видавши це за спеціальну операцію з виявлення змови. Тому Адріан Комнін зумів зберегти свої посади. Того ж року на посаді великого доместика брав участь у церковному суді в Великому Влахернському соборі, де було засуджено вчення Льва Халкідонського.

Помер 19 квітня 1105 року, хоча деякі дослідники вважають, що Адріан Комнін був живий ще у 1118 році.

Роидна

[ред. | ред. код]

Дружина — Зоя, донька Костянтина X Дуки, візантійського імператора.

Діти:

  • Олексій
  • донька
  • донька

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Polemis, Demetrios I. (1968). The Doukai: A Contribution to Byzantine Prosopography. London: The Athlone Press.
  • Skoulatos, Basile (1980). Les personnages byzantins de l'Alexiade: Analyse prosopographique et synthèse. Louvain-la-Neuve: Nauwelaerts.
  • Βάρζος, Κωνσταντίνος (1984). Η Γενεαλογία των Κομνηνών. A. Θεσσαλονίκη: Κέντρο Βυζαντινών Μελετών, ΑΠΘ.
  • Elisabeth Malamut, Alexis Ier Comnène, Paris, Ellipses, 2007 (ISBN 978-272-983-310-7)
  • Jordanov, I. Corpus of Byzantine Seals from Bulgaria. Vol. 2. Seals with Family Names/ I. Jordanov. – Sofia : Bulgarian academy of sciences : Archaeological institute with museum, 2006. – 546 p.