Аккатоне

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аккатоне
Accattone
Жанр драма
Режисер П'єр Паоло Пазоліні
Продюсер Альфредо Біні
Сценарист Пазоліні П'єр Паоло
Серджіо Чітті (деякі діалоги)
У головних
ролях
Франко Чітті
Оператор Тоніно Деллі Коллі
Композитор Карло Рустічеллі
Монтаж Ніно Баральї
Художник Флавіо Могеріні
Кінокомпанія Cine de Duca-Arco Film
Дистриб'ютор Netflix
Тривалість 120 хвилин
Мова італійська
Країна Італія Італія
Рік 1961
Дата виходу 22 листопада 1961 (Італія)
IMDb ID 0054599
CMNS: Аккатоне у Вікісховищі

«Аккато́не» (італ. Accattone) — перший повнометражний фільм італійського сценариста і режисера П'єра Паоло Пазоліні, знятий 1961 року за сюжетом власного роману «Una vita violenta».

Сюжет[ред. | ред. код]

Вітторіо «Аккатоне» (Франко Чітті) — сутенер з Риму. Єдиним способом, яким він заробляє гроші, є повія Магдалена. Проте її заарештовують, і у Вітторіо настає чорна смуга. Спочатку він розпродає своє майно: «золото», машину. Але і цього бракує — він перетворюється на справжнього жебрака-волоцюгу. Йому доводиться вдаватися до хитромудрих хитрощів, аби позбавитися від голоду. Пізніше він знайомиться з молодою безневинною дівчиною Стелою. Він пускає в хід усю свою чарівність і Стела закохується в нього. Аккатоне радий повернутися до колишнього життя, він спонукає Стелу до проституції. Але вона, незважаючи на свою самовідданість, не може віддатися іншому. Магдалена у в'язниці дізнається про суперницю і доносить на Аккатоне в поліцію. За ним починають стежити. Аккатоне вирішує відмовитися від свого плану зробити Стелу повією, він хоче заробляти по-іншому. Але важка праця не для нього, а в крадійстві він зазнає невдачі в першій же вилазці. Аккатоне намагається втекти з місця злочину на мотоциклі і гине в аварії.

В ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Франко Чітті Вітторіо, «Аккатоне» Вітторіо, «Аккатоне»
Франка Пасут Стелла Стелла
Сільвана Корсіні Магдалена Магдалена
Паола Гіді Аскенза Аскенза
Адріана Асті Аморе Аморе

Історія створення[ред. | ред. код]

Провінціал Пазоліні не з чуток знав життя римських нетрів. Його перша новела «Шпана» (італ. Ragazzi di vita, опублікована 1955 року, жваво змальовувала життя вулиць римських закутків. «Жорстоке життя» (італ. Una vita violenta), що вийшло через чотири роки, було засноване на тому ж матеріалі. Ця новела і послужила основою для фільму, а на образі головного героя новели Томмазо і заснований образ Вітторіо на прізвисько Аккатоне.

Спочатку у зйомках фільму повинен був взяти участь Федеріко Фелліні, але, побачивши знятий Пазоліні пробний матеріал, він відмовився від зйомок. Окрім не вподобаної стилістики Пазоліні, Фелліні не влаштувало місце зйомок фільму — римські нетрі. І він не вірив у акторські здібності Франко Чітті. Франко був молодшим братом Серджіо Чітті, експерта з римського діалекту, в цій якості він допомагав не лише Пазоліні, але і Фелліні, і режисерові Мауро Болоньї.

Мауро Болоньї сподобався матеріал, знятий Пазоліні, він побачив думки, які хотів виразити молодий режисер. Болоньї залучив до проекту продюсера Альфредо Біні. Після фільму Франко Чітті став зіркою, а Пазоліні до слави літератора додав славу режисера.

Номінації[ред. | ред. код]

Франко Чітті було номіновано на премію BAFTA в номінації найкращий іноземний актор.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Як музичний супровід у фільмі використовується музика Баха.
  • Асистентом режисера над стрічкою працював Бернардо Бертолуччі.

Література[ред. | ред. код]

John Baxter. International Dictionary of Films and Filmmakers. — 4-е. — USA : St. James Press, 2000. — Т. 1. — С. 7-9. — ISBN 1-55862-449-X.

Посилання[ред. | ред. код]