Альвгейм (королівство)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мапа Вікена з Альвгеймом у нижньому правому куті

Альвгейм чи Альфгейм (давньоскан. Álfheimar) — було, згідно з ісландськими авторами саг, невеликим королівством періоду роздроблення між сучасними річками Ґломма і Гета-Ельв.

Розташування[ред. | ред. код]

Альвгейм, можливо, охоплював сучасний Богуслен у Швеції, річки Гета-Ельв і Кларельвен, а також Ґломму, як східну, так і західну частину Вінґулмарка.

Правителі[ред. | ред. код]

Список подано в хронологічному порядку згідно джерел:

Історія[ред. | ред. код]

Саги не дають жодних відомостей про Альвгейм під час правління Альвґейра. Тож історія викладена з Ґандальва і практично тільки в контексті його протистояння з Вестфоллом.

У «Колі Земному» розповідається, що після багатьох патових битв між Ґандальвом і Гальвданом Чорним, два правителі погодилися розділити Вінґулмарк, Гальвдан отримав назад частину, яку його дід отримав як посаг зі своєю першою дружиною Альвгільдою[1]. Троє синів Ґандальва, Гайсінг, Гельсінг і Гаке пізніше очолили засідку на Гальвдана, але двоє з них загинули в битві, а третій брат, Гаке, втік назад до Альвгейму.

Після того, як син Гальвдана, Гаральд Горфаґер отримав у спадок Вестфолл, Ґандальв і Гаке побачили у цьому можливість і напали на Гаральда. Внаслідок битви при Гакадалі Гакі загинув а Ґандальв утік. Між Ґандальвом і Гаральдом мало бути кілька воєн, і врешті Ґандальв загинув у битві, а Гаральд заволодів частиною земель. Згодом Альвгейм був завойований конунгом Свеаланду Еріком Анундсоном, але Гаральд незабаром завоював і його територію, і Альвгейм був включений до складу Норвегії.

Джерела[ред. | ред. код]

Назва походить, згідно «Саги про Торстейна, сина вікінга», від короля Альвґейра, який одружився з Брюнгерд, дочкою короля Раума з Раумарікі. Альвґейр пішов на схід від королівства Раумарікі, де завоював собі землю. Він назвав країну на честь себе[2].

Þat váru kallaðir Álfheimar, er Álfr konungr réð fyrir, en þat fólk er allt álfakyns, er af honum er komit.

Але «Заселення Норвегії» подає трішки іншу інформацію, що Альвґейр успадкував територію від батька Альва[3].

Álfr konungr inn gamli réð fyrir Álfheimum. Hann var faðir Álfgeirs, föður Gandálfs, föður Álfhildar;

У «Діяннях данів» Саксона Граматика (книга 8) згадується, що сини Ґандальва Альвґейрсона приєдналися до короля Гаральда Боєзуба в битві при Броваллі і каже, що вони були при дворі Боєзуба[4]. Королівство Ґандальва не згадується по імені в жодному епізоді.

Якщо батько Альвгільд, що згадується вище у «Заселенні Норвегії», Ґандальв, був тим самим Ґандальвом, що був батьком Альва та Альваріна, які воювали при Броваллі, все може бути хронологічно правильним.

Доведеність існування[ред. | ред. код]

Важливо розуміти, що лише ісландські саги, зокрема Сноррі Стурлусон у «Колі Земному», використовують назву Alvheim, яка перегукується з Альвгеймом як частиною мітології (Саксон розповідає про деякі місцевості, але він не згадує назву). У норвезьких творах, як-от Historia Norwegiæ або «Красива шкіра», ця назва стосовно держави взагалі не згадується. Немає жодних слідів того, що така назва місцевості взагалі могла використовуватися в Норвегії. У норвезьких джерелах назви Вінґулмарк і Ранріке використовуються для одного регіону. Історик Клаус Краґ вважав, що мова може йти про вигадану місцевість і вигадану правлячу династію. Інший історик Ґустав Шторм вважав, що це могло бути поєднання міфології та історії, і що Альвгейм насправді був застарілою назвою дому богів, і що тодішні ісландські історики перетлумачили це як географічний термін[5].

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]