Алібі (фільм, 1929)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Алібі
Alibi
Жанр трилер
Режисер Роланд Вест
Продюсер Роланд Вест
Сценарист Роланд Вест
У головних
ролях
Честер Морріс
Гаррі Стаббс
Оператор Рей Джун
Монтаж Хел С. Керн
Художник Вільям Кемерон Мензіес
Кінокомпанія Feature Productions
Дистриб'ютор United Artists і Netflix
Тривалість 91 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 1929
IMDb ID 0019630
CMNS: Алібі у Вікісховищі

«Алібі» (англ. Alibi) — чорно-білий художній фільм, кримінальний трилер режисера Роланда Веста, що вийшов в 1929 році. У головних ролях задіяні Честер Морріс і Мей Буш. Екранізація бродвейської п'єси «Дубинка поліцейського» (1927).

Фільм номінувався на три статуетки премії «Оскар»: «Найкращий фільм», «Найкраща чоловіча роль» (Честер Морріс) і «Найкраща робота художника-постановника» (Вільям Кемерон Мензіес).

Сюжет[ред. | ред. код]

Гангстер Чік Вільямс, який щойно вийшов з в'язниці, збирає разом старий склад своєї банди. Він стає головним підозрюваним, коли під час пограбування його банда вбиває поліцейського. Для забезпечення алібі Вільямс використовує дочку поліцейського — Джоан. Капітан поліції Бак Бечмен, закоханий в Джоан, разом з її батьком намагаються вивести Вільямса на чисту воду. Для цього вони використовують різноманітний арсенал засобів, включаючи роботу під прикриттям.

У ролях[ред. | ред. код]

Цензура[ред. | ред. код]

Відразу після виходу, в 1929 році, фільм був заборонений до показу в Чикаго поліцейським суперінтендантом (шерифом міста) з обґрунтуванням: «Дії поліції у стрічці показані як грубі й відразливі, що провокують виникнення в суспільстві негативного образу поліцейського. Сцени пограбування і вбивства поліцейського й агента аморальні, кримінальні та аморальні, це ж стосується сцен жорстокого допиту і самої ідеї, що злочинці можуть використовувати дочку поліцейського для забезпечення власного алібі»

Дистриб'ютори негайно оскаржили це рішення в суді округу Кук, і суддя Гаррі Фішер, подивившись картину, скасував заборону суперінтенданта. Після цього Комісія з цензури Чикаго подала апеляцію до Верховного суду Іллінойсу, який скасував рішення окружного судді. Фільм на довгий час був заборонений до показу в Іллінойсі.

Посилання[ред. | ред. код]