Амвросій (Андрієвський)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Амвросій
Народився 1728
Київ, Київська губернія, Російська імперія
Помер не раніше 1791
Країна  Російська імперія
Діяльність клірик
Alma mater Києво-Могилянська академія
Конфесія православ'я

Амвросій Андрієвський (*1728, Київ — †після 1791, Новгород) — український релігійний діяч. Ректор Владімірської духовної семінарії на Московщині, архімандрит.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в сім'ї міщанина. Навчався в Києво-Могилянській академії. Після закінчення академії емігрував на Московщину. Викладав у Слов'яно-греко-латинській академії.

У 1757 прийняв чернечий постриг і був призначений префектом Троїце-Сергієвої семінарії, звідки переведений на таку ж посаду до Владімірської семінарії. У 1759 його висвячено на архімандрита Арзамаського Спаського монастиря. Незабаром переведено до Царевокостянтинівського монастиря Владімірської єпархії, призначено ректором Владімірської семінарії й адміністратором цієї ж єпархії за архієпископа Владімірського і Ярополчеського Антонія.

У 1761 переведено до Макаріївського Успенського монастиря Костромської єпархії, у 1770 — до Пермського Пискорського Спасо-Преображенського монастиря, у 1772 — до Московського Симонового монастиря, у 1783 — до Тверського Богородицького монастиря, звідки у серпні 1791 відправлено на спочинок до Новгородського Хутинського Спасо-Варлаамівського монастиря, де він і помер.

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Києво-Могилянська академія в іменах, XVII–XVIII ст.: Енцикл. вид. / Упоряд. З. І. Хижняк; За ред. В. С. Брюховецького. — К.: Вид. дім «КМ Академія», 2001. — С. 34;
  • Описание документов и дел… Синода, т. 39 (1759). [№ 99 ]. — СПб., 1910. (рос.)