Амфітеатр (Трір)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Трірський амфітеатр
Амфітеатр і цирк за часів Римської імперії, на передньому плані — храм у Геренбрюнхен.

Амфітеатр Тріра (нім. Amphitheater in Trier) — амфітеатр у німецькому Трірі, вцілілий з давньоримських часів, який після побудови близько 100. р. н. е. вміщував 18 000 відвідувачів. Трір тоді мав латинську назву Августа Треверорум (лат. Augusta Treverorum).

З 1986 року амфітеатр став частиною Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Давньоримські пам'ятки, собор і церква Богоматері в Трірі».

Архітектура і положення[ред. | ред. код]

Під ареною містився підвал, який досі зберігся. Тут були витяги (ліфти), що давали акторам піднятися. Тому було неможливо заливати арену водою. Амфітеатр був частиною давньоримського міського муру і розміщувався попід горою Петрісберг. Одна з причин, чому амфітеатр побудовано біля Петрісберга, це те, що через схили гори треба було насипати землі для глядацьких трибун тільки на половину. Він спрямований на північ та має північний і південний виходи. Через прихований ліфт посередині арени можна було швидко вивести тварин або гравців.

Історія[ред. | ред. код]

Після того, як близько 100 р. н. е. було збудовано театр, він швидко став частинкою повсякденного життя багатьох громадян міста Трір. Місцеві достойники, імперські чиновники, а у пізню античність і деякі особисто присутні імператори пропонували там громадянам «хліба та видовищ»: цькування звірів (лат. venationes) і гладіаторські бої вирішували питання життя і смерті, відбувалися страти і оприлюднювалися важливі оголошення. Амфітеатр як незвичайна особливість мав також ще одну функцію: він служив східними міськими воротами Тріра. Після загибелі Західної Римської імперії (V століття), він, як і багато інших споруд Тріра, в середні віки використовувався як каменярня.

Заходи[ред. | ред. код]

Влітку пропонуються екскурсії по амфітеатру, на яких з'являється актор у ролі гладіатора Валеріуса (лат. Gladiator Valerius) і розказує про свою кар'єру гладіатора. Крім того, амфітеатр щороку в серпні під час найбільших у Німеччині римських ігор — фестивалю «Brot & Spiele» (хліба та ігрищ) стає сценою проведення імітації гладіаторських боїв. Зрідка тут також відбуваються концерти, мюзикли та інші заходи.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Heinz Cüppers: Amphitheater. In: H. Cüppers (Hrsg.): Die Römer in Rheinland-Pfalz. Lizenzausgabe, Nikol, Hamburg 2002, ISBN 3-933203-60-0 S. 595–599.
  • Sabine Faust: Amphitheater. In: Rheinisches Landesmuseum Trier (Hrsg.): Führer zu archäologischen Denkmälern des Trierer Landes. Trier 2008, ISBN 978-3-923319-73-2 (Schriftenreihe des Rheinischen Landesmuseums Trier 35) S. 38f.
  • Klaus-Peter Goethert: Amphitheater. In: Römerbauten in Trier. Führungsheft 20, Edition Burgen, Schlösser, Altertümer Rheinland-Pfalz, Schnell & Steiner, Regensburg 2003 ISBN 3-7954-1445-8 S. 59–75.
  • Hans-Peter Kuhnen: Das Amphitheater. In: H.-P. Kuhnen (Hrsg.): Das römische Trier. Theiss, Stuttgart 2001, ISBN 3-8062-1517-0 S. 92–101 (Führer zu archäologischen Denkmälern in Deutschland 40).

Посилання[ред. | ред. код]