Каменярня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Каменярня
Мармуровий кар'єр
Підземна каменярня (родовище Каррара)

Каменя́рня, каменоло́мня , а також гі́рня[1] — гірниче підприємство, що займається видобуванням та обробкою каменю[2] (граніту, вапняку, мармуру, пісковику та інших будівельних матеріалів) - різновид кар'єру. ′

Сьогодні термін вважається застарілим, але залишається у використанні[3]. Слово "гі́рня" вживається переважно як топонім - на позначення урвища, що залишилося на місці давнього видобутку каменю.

Більшість копалень із видобування будівельних каменів, як правило, мають назву "кар'єр" із прикметником-уточненням, що ідентифікує вид каменю, що видобувається (гранітний кар'єр, мармуровий кар'єр тощо).

Роботи в каменярнях ведуться частіше відкритим способом, рідше підземним.

Каменярні — один з найдавніших видів гірничих розробок. Величезні за масштабами робіт каменярні відомі в Китаї, Єгипті, Месопотамії, Греції, Римі; вони забезпечували кам'яними матеріалами будівництво палаців, пірамід, фортець, акведуків та інших.

В Україні давні каменярні виявлені на Донбасі поблизу м. Краматорська.

Давні каменоломні[ред. | ред. код]

Про каменоломні часто згадують давні автори. Так, Георгій Агрікола у свої роботі De Re Metallica („Про гірництво та металургію”) пише:

"Мармурові жили, а також будівельні камені розробляються, якщо виявлені їх виходи, хоча деякі цінні камені зустрічаються у вигляді особливих родовищ. Зазвичай їх видобувають у рудниках і каменоломнях як, приміром, магніт у залізних рудниках, наждак у срібних рудниках, єврейський камінь, колісний камінь та інші в каменоломнях, де рудокопи зазвичай відбирають їх з породи за наказом власників. "

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ГІРНЯК — ЕТИМОЛОГІЯ | Горох — українські словники. goroh.pp.ua (ua). Процитовано 15 липня 2023. 
  2. КАМЕНЯРНЯ – Академічний тлумачний словник української мови. sum.in.ua. Процитовано 3 лютого 2023. 
  3. КАМЕНЯРНЯ ПАП «ДЗВІН» – видобування і обробка каменю (укр.). Процитовано 3 лютого 2023. 

Література[ред. | ред. код]