Анадир-1

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Гудим (Анадир-1, Магадан-11) — колишня радянська і російська база РВСП з супутнім військовим містечком, була розташована на території Чукотського автономного округу Росії.

Назву отримала, ймовірно, на прізвище начальника будівництва полковника Гудима.

Історія[ред. | ред. код]

Підземна база була побудована в 1958 році, в 1961 році заступила на бойове чергування.

Призначення об'єкта — зберігання і регламентне обслуговування ядерного озброєння (ядерної бойової частини, ЯБЧ). Підкорявся 12-му Головному управлінню Міністерства оборони СРСР.

З 1986 року відповідно до договору про РСМД з бази було вивезено все ядерне озброєння, підземні приміщення стали використовувати як базу зберігання Анадирського військового гарнізону.

Об'єкт розформовано в період з 1992 року по 1998 рік, в 2002 році був остаточно залишений військовими. Населення військового містечка переселено в міста Саратов і Енгельс.

В кінці 2017 року територія колишньої бази була рекультивована військовими інженерними підрозділами, капітальні будови знесені вибухами, дерев'яні — зламані спецтехнікою.

Характеристика бази[ред. | ред. код]

Об'єкт являв собою автономні підземні споруди довжиною 996 метрів, з безліччю окремих, глухих відгалужень, які не мають інших виходів. Мав достатній для забезпечення пуску протиатомний захист. Всередині був розділений на частини за рівнями доступу для особового складу; транспортування вантажів здійснювалося електрокарами вузькоколійної підземної залізниці. Малося 2 центральних вхідних портали з багатотонними дверима-вагонами.

Об'єкт дуже сильно нагадує об'єкт 820 РТБ на підземній базі підводних човнів Балаклава, де також зберігався ядерний арсенал для підводних човнів.

Озброєння[ред. | ред. код]

3 ракети РСД-10 «Піонер».

Базувалися не в шахтах, це були рухомі грунтові ракетні комплекси на шасі МАЗ-547. Пуск ракети міг бути проведений як зі спеціального укриття на основній позиції з сховища з розсувним дахом (шахтна пускова установка), так і з однієї з підготованих польових позицій — бетонного стартового майданчика.

Цілями ракет були американські станції РЛС системи попередження про ракетний напад, а також база атомних підводних човнів Кітсап поблизу Сіетла.

Примітки[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]