Аносов Павло Петрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аносов Павло Петрович
Народився 29 червня (10 липня) 1796 або 1799[1]
Твер, Російська імперія або Санкт-Петербург, Російська імперія
Помер 13 (25) травня 1851
Омськ, Тобольська губернія, Західно-Сибірське генерал-губернаторство, Російська імперія
Країна  Російська імперія
Діяльність металург, інженер, гірничий інженер, науковець
Галузь металургія[2]
Alma mater Mining Cadet Corpsd
Знання мов російська[2]
Нагороди
орден Святого Володимира III ступеня орден Святої Анни II ступеня орден Святого Станіслава II ступеня орден Святої Анни III ступеня

Павло́ Петро́вич Ано́сов (нар. 29 червня 1797, Твер, Російська імперія — пом. 25 травня 1851, Омськ) — російський металург.

Біографічні відомості[ред. | ред. код]

Народився у Твері в сім'ї дрібного чиновника. Після закінчення Гірничого кадетського корпусу (тепер гірничий інститут, Санкт-Петербург) працював на Златоустовських заводах (1817—1847).

Найважливішою заслугою Аносова є розробка нових способів виробництва високоякісної сталі — булату, секрет якого загублено ще за давніх часів. Його досліди, проведені в Златоусті у 1828 р., довели, що властивості булату залежать від кількісного складу та способу введення вуглецю в залізо, а також від режимів охолоджування, гартування та відпуску металу.

Аносов розробив процес газової цементації сталі, вивчив вплив багатьох легуючих елементів на її властивості, відкрив методи макротравлення, вперше у світі застосував мікроскоп для вивчення структури сталі. Запровадивши новий спосіб гартування, Аносов налагодив виробництво з булатної сталі високоякісних кіс.

За праці по удосконаленню гірничозаводської техніки і допомогу Луганському та Керченському металургійним заводам рада Харківського університету обрала Аносова почесним членом (1846). Вчені УРСР, зокрема А. П. Виноградов, зробили цінний вклад у розвиток ідей П. П. Аносова.

Твори[ред. | ред. код]

  • Собрание сочинений. М., 1954.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]


  1. http://higeo.ginras.ru/view-record.php?tbl=person&id=1650
  2. а б Czech National Authority Database