Антонишин Василь Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Антонишин Василь Іванович
Народився 12 січня 1933(1933-01-12)
Батятичі, Львівська область, Україна
Помер 23 серпня 1999(1999-08-23) (66 років)
Діяльність винахідник
Alma mater Національний університет «Львівська політехніка»
Науковий ступінь доктор технічних наук
Членство Наукове товариство імені Шевченка

Василь Іванович Антонишин (12 січня 1933(19330112), с. Батятичі, тепер Львівський район, Львівська області — 23 серпня 1999) — український учений, фахівець у галузі переробки нафти. Доктор технічних наук (1984), професор (з 1987) кафедри хімічної технології переробки нафти та газу Національного університету «Львівська політехніка». Нагороджений знаком «Винахідник СРСР».

Життєпис[ред. | ред. код]

1950 року закінчив середню школу. У 1955 році закінчив нафтовий факультет Львівського політехнічного інституту (спеціальність «Хімічна технологія переробки нафти та газу») і був направлений на роботу на екстракційний завод Бориславського рудоуправління, де до 1958 року працював інженером. З 1968 року — старший інженер-технолог Управління нафтової і хімічної промисловості Станіславського раднаргоспу.

Протягом 1961—1964 років навчався в аспірантурі при кафедрі технології переробки нафти та газу Львівського політехнічного інституту (науковий керівник — професор Б. С. Гриненко), після закінчення якої працював асистентом на цій кафедрі.

1967 року захистив кандидатську дисертацію. Того ж року почав викладати один з основних курсів — «Термічні та термокаталітичні процеси переробки нафти і газу» — для студентів спеціальності «Хімічна технологія переробки нафти та газу» факультету технології органічних речовин Львівського політехнічного інституту. Керував курсовим і дипломним проектуванням. 1970 р. став доцентом кафедри хімічної технології переробки нафти та газу.

1984 року здобув учений ступінь доктора технічних наук. З 1987 — професор кафедри хімічної технології переробки нафти та газу Львівської політехніки.

Під його керівництвом і безпосередньо з його участю на кафедрі створено новий науковий напрям та наукову школу хімічної переробки високомолекулярних сполук нафти. Керівник групи науковців у проблемній науково-дослідній лабораторії та НДС-12, де розроблено процеси одержання сульфокатіонітів, бензолпо лікарбонових кислот, адгезійних присадок до нафтових бітумів, оксидаційне очищення нафтових фракцій та утилізації кислих гудронів (сірчанокислих відходів нафтопереробки)

Керівник і науковий консультант п'ятьох аспірантів, які захистили кандидатські дисертації. Автор понад 150 наукових праць та навчально<методичних посібників, зокрема й 28 авторських свідоцтв на винаходи.

Василь Антонишин брав участь у багатьох наукових та науково-технічних конференціях, присвячених проблемам переробки нафти і газу, нафтохімії й утилізації нафтових відходів, у Києві, Мінську, Ташкенті, Москві, Тобольську, Баку, Львові, Санкт-Петербурзі. Був членом НТШ.

Помер у серпні 1999 року.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Буцко М. І. Антонишин Василь Іванович // Відомі вчені Державного університету «Львівська політехніка» 1844—1994: біограф. довідник — Львів : Вид-во Держ. Ун-ту «Львівська політехніка», 1994. — С. 154—155.

Посилання[ред. | ред. код]