Антоніна Лідтке

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Антоніна Лідтке
Псевдонім Ніна
Народилася 20 століття
Країна  Республіка Польща
Діяльність письменниця наукової фантастики
Сфера роботи наукова фантастика
Alma mater Варшавський університет
Мова творів польська
Роки активності 1999
Жанр фантастиче оповідання
Magnum opus «КіберДжолі Дрім»
Нагороди
Сайт: hell.pl/nina/

CMNS: Антоніна Лідтке у Вікісховищі

Антоніна Лідтке (пол. Antonina Liedtke) — польська письменниця-фантастка, технічна редакторка видавництва «Runa». Авторка оповідання «CyberJoly Drim», за яке протягом року отримала три польських фантастичних премії та значну критику від польських редакторсько-літературних кіл.

Біографія[ред. | ред. код]

Антоніна Лідтке закінчила Варшавський університет за спеціальністю «Бібліотекознавство і наукова інформація». Пізніше закінчила курси технічної редактури при Польському товаристві книговидавців. Спочатку працювала у бібліотеці та видавництві Варшавської політехніки, пізніше у видавництві Варшавської школи економіки. Після цього тривалий час працює секретаркою редакції видавництва «Runa», надалі директоркою із нових медіатехнологій.

Як письменниця Антоніна Лідтке дебютувала в 1999 році оповіданням «КіберДжолі Дрім», опублікованим як у друкованих ЗМІ, так і в Інтернеті. За це оповідання письменниця отримала в 1999 році відразу три премії — «Срібний глобус», премію імені Януша Зайделя за найкраще оповідання та премію Електрибалта. Проте твір викликав і значну порцію критики. Зокрема, його відхилив для друку тодішній головний редактор журналу «Nowa Fantastyka», фантаст і літкритик Мацей Паровський, висловившись, що отримання премії Зайделя за таке оповідання є наслідком рекламування та просування цього твору групою молодих авторів та інтернет-персон, а саму процедуру голосування за нагороду та підрахунок її результатів назвав закритими для суспільства.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Antonina Liedtke. Agencja Wydawnicza Runa. Процитовано 16 kwietnia 2013. (пол.)
  • Jacek Dukaj. Sny następnego pokolenia. „Nowa Fantastyka”. Nr 1 (220) 2001. Warszawa: Prószyński i S-ka. ISSN 0867-132X.  (пол.)
  • Łomocząc się z sobą i z innymi, trwam. Wywiad z Maciejem Parowskim cz. 1. Magazyn Esensja nr 1 (IV), 2001. (пол.)
  • Łomocząc się z sobą i z innymi, trwam. Wywiad z Maciejem Parowskim cz. 2. Magazyn Esensja nr 2 (V), 2001. Процитовано 7 червня 2010. (пол.)
  • Офіційний сайт письменниці [Архівовано 11 листопада 2020 у Wayback Machine.] (пол.)