Астрокосмічний центр ФІАН

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Астрокосмічний центр ФІАН
Телескоп РТ-22 в Пущинській обсерваторії
Телескоп РТ-22 в Пущинській обсерваторії
Телескоп РТ-22 в Пущинській обсерваторії
Основні дані
Країна  Росія
Тип інститут Російської академії наукd
Штат працівників 180 осіб (2010)
Материнська
організація
Фізичний інститут імені П. М. Лебедєва[1]
Дочірня(і)
організація(ї)
Фізичний інститут імені П. М. Лебедєва
Вебсторінка asc-lebedev.ru
Мапа
Мапа

CMNS: Астрокосмічний центр ФІАН у Вікісховищі

Астрокосмічний центр Фізичного інституту Академії наук (рос. Астрокосмический центр Физического института Академии Наук, АКЦ ФИАН) — російський науково-дослідний центр у складі Фізичного інституту імені П. Н. Лебедєва підпорядкованого, в свою чергу, Російській академії наук. Центр проводить фундаментальні дослідження в галузі астрофізики та космології, зокрема, вивчаючи склад, структуру та еволюцію астрономічних об'єктів, міжзоряного та міжпланетного простору[2].

Історія[ред. | ред. код]

Астрокосмічний центр ФІАН був утворений 3 травня 1990 року після переводу відділу № 3 Інституту космічних досліджень АН СРСР до складу Фізичного інституту АН ім. П. М. Лебедєва[3].

З 2001 року до 2015 року в оренді Астрокосмічного центру перебував 64-метровий параболічний рефлектор ТНА-1500 в Калязінській радіоастрономічній обсерваторії.

Директори[ред. | ред. код]

Структура[ред. | ред. код]

Московське відділення[ред. | ред. код]

Московське відділення поділяється на вісім відділів, які проводять дослідження в різних галузях теоретичної астрофізики та розробки дослідницького обладнання:

  • Відділ теоретичної астрофізики
  • Відділ квантової астрофізики
  • Відділ космічної радіоастрономії
  • Відділ космічної електроніки
  • Відділ обробки астрофізичних спостережень
  • Відділ наземних приймально-передавальних комплексів
  • Відділ космічних конструкцій
  • Відділ проектування та координації робіт РТ-70

Пущинська радіоастрономічна обсерваторія[ред. | ред. код]

1000-метрова хрестоподібна антенна решітка ДКР-1000

Іншим підрозділом Астрокосмічного центру є Пущинська радіоастрономічна обсерваторія, розташовану поблизу Пущино. Вона має 22-метровий параболічний рефлектор РТ-22, 1000-метрову хрестоподібну антенну решітку ДКР-1000, плоску еквідистантну решітку БСА.

В обсерваторії працюють 45 дослідників, 60 інженерів та техніків, 80 співробітників адміністрації, гаража і служби охорони. Обсерваторія включає в себе відділи астрофізики плазми, позагалактичної радіоастрономії, фізики пульсарів, космічної радіоспектроскопії та астрометрії пульсарів, а такою лабораторії радіоастрономічного обладнання, автоматизації радіоастрономічних досліджень, обчислювальної техніки та інформаційних технологій, радіотелескопів метрового діапазону[4].

Напрями досліджень[ред. | ред. код]

Астрокосмічний центр ФІАН створює нові наземні та космічні астрономічні інструменти для вивчення космосу в різних діапазонах електромагнітного спектру. Зокрема, він є координатором наземно-космічного радіоінтерферометра Радіоастрон. Він брав участь в розробці невдалої російської космічної місії «Марс-96» для дослідження верхньої атмосфери Марса та міжпланетного середовища.

Спостережні і теоретичні дослідження Астрокосмічного центру охоплюють такі теми, як дослідження космічних джерел радіовипромінювання методами інтерферометрії та апаратурного синтезу, радіовипромінювання позагалактичних джерел, радіоспектроскопія космосу, активні ядра галактик, пульсарна астрономія і фізичні процеси у магнітосферах нейтронних зір.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ASC LPI (April 2010). Overview. Astro Space Center. Архів оригіналу за 13 грудня 2010. Процитовано 18 квітня 2010.
  2. Николай Семенович Кардашев (к 70-летию со дня рождения) [Архівовано 2009-10-29 у Wayback Machine.], журнал «Земля и Вселенная» № 3/2002
  3. Pushchino Scientific Centre, Pushchino, Moscow Region, 142290, Russia (2001). Pushchino Radio Astronomy Observatory. PRAO/ASC/LPI/RAS. Архів оригіналу за 7 жовтня 2006. Процитовано 3 квітня 2010.