Астрономічна обсерваторія Островик

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Астрономічна обсерваторія Островик
пол. Obserwatorium Astronomiczne w Ostrowiku

Країна  Республіка Польща
Розташування Ґміна Целестинув
Код 060
Висота 200 м
Сайт: ostrowik.astrouw.edu.pl

Астрономічна обсерваторія Островик. Карта розташування: Польща
Астрономічна обсерваторія Островик
Астрономічна обсерваторія Островик
Астрономічна обсерваторія Островик (Польща)
Мапа

CMNS: Астрономічна обсерваторія Островик у Вікісховищі

Обсерватрорія Островик, або Північна спостережна станція Астрономічної обсерваторії Варшавського університету - астрономічна обсерваторія в Польщі, розташована в Островику біля Отвоцька. Обсерваторія оснащена 60-сантиметровим телескопом Кассегрена фірми Carl Zeiss, що використовується для навчання студентів і для наукових досліджень.

Історія[ред. | ред. код]

Територія, де розташована обсерваторія, раніше була поміщицьким маєтком, а згодом радгоспом[1]. Будинки на території радгоспу були зруйновані під час Німецько-радянської війни.

23 березня 1948 року комісія Варшавського університету зайняла ділянку для будівництва обсерваторії. У липні наступного року інвентар (2 залізничні вагони та 2 вантажівки) було перевезено до Островика з тимчасового повоєнного місця дислокації варшавських астрономів у Пшегожалі (околиці Кракова)[1]. Станцію в Пшерегожалі остаточно закрив Ян Ґадомський у липні 1950 року[1][2].

Офіційно обсерваторія в Островику працює з 1952 року[3]. 60-см телескоп був введений в експлуатацію 3 жовтня 1973 року[2]. Влітку 1987 року був запущений двоканальний фотометр[4]. У липні 1991 року була встановлена перша в Польщі ПЗС-камера[5][6], а в наступному році вона стала доступною для науковців з інших центрів як для особистих спостережень, так спостережень на замовлення[7]. З липня 1995 року з Островиком взаємодіє Лабораторія комет і метеорів – тоді був проведений перший Астрономічний табір Лабораторії комет і метеорів[8].

У листопаді 2002 року співробітники Лабораторії комет і метеорів провели перші спостереження метеорів за допомогою відеокамер[9]. Спостереження метеорів за допомогою постійних відеокамер (і спеціальних камер) проводяться з лютого 2004 року, коли було створено Польської болідової мережі[10][11].

Дослідження[ред. | ред. код]

60-сантиметровий телескоп Carl Zeiss, в основному, використовується студентами в навчальних цілях. Також проводиться науково-дослідна робота з фотометрії змінних зір.

Також з обсерваторії проводяться спостереження метеорів в рамках Польської мережі моніторингу болідів. Цим проєктом займається студентське наукове товариство астрономів Варшавського університету.

Популяризація науки[ред. | ред. код]

Обсерваторія Островик активно займається популяризацією астрономії. З 2021 року в обсерваторії є модель Сонячної системи, в якій відстань між Сонцем і Нептуном становить близько 500 м[12]. Для демонстрації неба використовується 25-см рефрактор, який до війни містився в обсерваторії на горі Піп Іван на нинішній території України[13]. Екскурсійно-популяризаційні заходи проводяться лише для організованих шкільних груп і в рамках Фестивалю науки[14]. Спільно з Національним дитячим фондом обсерваторія організовує майстер-класи та наукові стажування для талановитих старшокласників[15].

Галерея[ред. | ред. код]

Дивіться також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в [1], Jan Gadomski, "Uzupełnienie do „Sprawozdania z działalności Obserwatorium Astronomicznego Uniwersytetu Warszawskiego w okresie 1945–1950 r.”" 
  2. а б [2], Michał Różyczka, "Obserwatorium Astronomiczne Uniwersytetu Warszawskiego" 
  3. Obserwatorium – Stacja obserwacyjna OA UW w Ostrowiku
  4. [3], Michał Szymański; Andrzej Udalski, "Double-beam Photometer Systems of the Warsaw University Observatory" 
  5. [4], Andrzej Udalski, "Pierwsze w Polsce obserwacje CCD, w Ostrowiku..." 
  6. [5], A. Udalski, W. Pych, "UV Persei – a New SU UMa-Type Dwarf Nova" 
  7. Maciej Mikołajewski (ред.), Ostrowik zaprasza, т. 1992, № 3–4, с. 146—147, ISSN 0032-5414
  8. [6], Arkadiusz Olech, "Sprawozdanie z działalności w PKiM" 
  9. [7], Mariusz Wiśniewski, "Leonidy 2002 w Polsce" 
  10. [8], Arkadiusz Olech, "Kula ognia nad Polską!" 
  11. [9], Mirosław Należyty 
  12. W Ostrowiku mają oko na gwiazdy, 28 травня 2021, архів оригіналу за 19 жовтня 2022, процитовано 17 грудня 2022
  13. Galeria – Stacja obserwacyjna OA UW w Ostrowiku (pl-PL)
  14. Popularyzacja – Stacja obserwacyjna OA UW w Ostrowiku (pl-PL)
  15. Warsztaty – Stacja obserwacyjna OA UW w Ostrowiku (pl-PL)