А зорі тут тихі (фільм, 1972)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
...А зорі тут тихі
рос. ...А зори здесь тихие
Жанр драма
Режисер Станіслав Ростоцький
Сценарист Борис Васильєв, Станіслав Ростоцький
На основі А зорі тут тихі
У головних
ролях
Андрій Мартинов, Ірина Шевчук, Ольга Остроумова,
Оператор Шумський В'ячеслав Михайловичd
Композитор Молчанов Кирило Володимирович
Художник Сергій Серебреніков
Кінокомпанія Кіностудія імені Горького
Тривалість 188 хв.
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1972
IMDb ID 0068161

«...А зорі тут тихі» (рос. «...А зори здесь тихие») — російський радянський двосерійний художній фільм, знятий на кіностудії ім. Горького в 1972 році режисером Станіславом Ростоцьким за однойменною повістю Бориса Васильєва.

Фільм визнаний класикою радянського кінематографа і є одним з найкращих, присвячених темі війни. Картина стала одним з лідерів радянського кінопрокату 1973 року — її подивилося близько 66 мільйонів чоловік.

Сюжет[ред. | ред. код]

Основні події фільму відбуваються в 1942 році під час радянсько-німецької війни, в Карелії.

Біля залізничного роз'їзду в тилу радянських військ розквартировано два відділення взводу зенітників. До коменданта роз'їзду старшині Федота Васкова (колишнього розвідника, ветерана фінської війни), надсилають дівчат-добровольців, багато з яких тільки закінчили школу.

Перебуваючи в самовільній відлучці, одна з бійців взводу — командир відділення Рита Осяніна — виявляє в лісі двох німців-диверсантів. Повернувшись в розташування взводу, вона доповідає про це старшині Васкову, і той приймає рішення зупинити ворожу групу.

Старшина Федот Васков, бійці Женя Комелькова, Рита Осяніна, Ліза Бричкіна, Галя Четвертак і Соня Гурвич виступають на перехоплення диверсантів, можливою метою яких є Кіровська залізниця. Вони влаштовують засідку, але диверсантів виявляться не двоє, а шістнадцять…

В ролях[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]