Барбара Оклі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Барбара Оклі
англ. Barbara Oakley
Народилася 24 листопада 1955(1955-11-24)[1] (68 років)
Лоді, Сан-Хоакін, Каліфорнія, США
Країна  США
Діяльність перекладачка, професор, дослідниця
Alma mater Вашингтонський університет
Оклендський університет
Заклад Оклендський університет
Науковий ступінь доктор філософії

Висловлювання у Вікіцитатах

Барбара Енн Оклі (в дівоцтві Ґрім, народилася 24 листопада 1955) — професорка інженерії в Університеті Окленда. Вона бере участь у багатьох галузях досліджень, від STEM-підходу до освіти до навчальних практик.

Оклі стала співавторкою та викладачкою найпопулярнішого у світі[2] онлайн-курсу «Навчаймось вчитись: Потужні розумові інструменти для опанування складних предметів» (англ. Learning How To Learn: Powerful mental tools to help you master tough subjects). Він доступний на Coursera[3] та Prometheus[4].

Барбара Оклі є авторкою книги «Навчитися вчитися. Як запустити свій мозок на повну» (англ. A Mind For Numbers: How to Excel at Math and Science (Even If You Flunked Algebra)), основні ідеї якої втілені також у популярному онлайн-курсі.

Біографія[ред. | ред. код]

Оклі народилася в Лоді, Каліфорнія, у 1955 році в сім'ї Альфреда і Констанс Ґрім. Альфред перебував у повітряному корпусі армії США як пілот-бомбардувальник під час Другої світової війни. Після війни Альфред став лікарем-ветеринаром, а згодом отримав ступінь магістра з харчових технологій в MIT. Він очолив програму ВПС з розробки харчування для космонавтів. В дитистві Оклі часто переїжджала з сім'єю, тож встигла пожити у десяти різних місцях ще до того, як була в десятому класі.

Після закінчення школи, Оклі пішла до армії США. Це дало їй змогу почати навчання в Університеті Вашингтону, де вона закінчила бакалаврат зі слов'янських мов і літератур. Оклі служила офіцером зв'язку в Німеччині протягом чотирьох років, досягнувши звання капітана.

Після того, як її служба в армії закінчилася, Оклі вирішила кинути виклик самій собі та перевірити, чи зможе її мозок, більш звичний до вивчення мов, «перелаштуватися» на опанування математичних предметів. Вона обрала вивчення інженерії, щоб краще розуміти обладнання зв'язку, з яким працювала в армії.

Оклі отримала ступінь бакалавра електротехніки в Університеті Вашингтону в 1986 році. Під час навчання в університеті Оклі працювала перекладачем з російської на радянських траулерах в Беринговому морі. Вона також написала книгу про свій досвід за цей час під назвою «Шерсть собаки: оповідки з борту російського траулера» (англ. Hair of the Dog: Tales from Aboard a Russian Trawler)[5].

Наступним заняттям Оклі стала робота радіооператором на полярній станції Амундсена-Скотта в Антарктиці. Саме тут вона познайомилася зі своїм чоловіком Філіпом. Незабаром після цього вони одружилися, 1 лютого 1984 року. Подружжя має чотирьох дітей: двох доньок та двох усиновлених синів, які раніше були біженцями з Косово.

У 1989 році Оклі з родиною переїхала до Детройта. Деякий час вона працювала на компанію Ford, а потім почала відвідувати Оклендський університет, водночас здійснюючи роботу консультанта. У 1995 році отримала ступінь магістра в галузі електротехніки та обчислювальної техніки. Оклі продовжила освіту та здобула звання доктора наук в галузі системотехніки в 1998 році.

Робота та дослідження[ред. | ред. код]

Оклі стала професором інженерії в Університеті Окленда в 1998 році, після здобуття ступеня доктора в галузі системотехніки. Вона продовжує свою роботу на кафедрі промислової та системної інженерії в Окленді.

Професор Оклі бере участь у кількох напрямках досліджень. До них належать освіта STEM, інженерна освіта, загальне навчання, онлайн-навчання, MOOC та їх ефективність, а також дослідження емпатії та альтруїзму.

Крім того, вона надає консультації з питань реформування освіти, зокрема, співпрацює з урядом Бразилії[6].

Навчаймось вчитись[ред. | ред. код]

Разом з професором нейронауки Террі Седжновскі Оклі є співавторкою та викладачкою онлайн-курсу «Навчаймось вчитись: Потужні розумові інструменти для опанування складних предметів» (англ. Learning How To Learn: Powerful mental tools to help you master tough subjects), доступного на платформі Coursera. Вперше курс стартував у серпні 2014 року, в жовтні того ж року та січні 2015 відбулися нові запуски, зараз він є доступним постійно. Курс здобув величезний успіх та неодноразово очолював рейтинги найпопулярніших онлайн-курсів та залишається серед лідерів. Зокрема, в 2018 році «Навчаймось вчитись» був на другому місці в переліку найпопулярніших курсів платформи Coursera[7]. А згідно з рейтингом навчальних онлайн-платформ Online Course Report (2015), курс авторства Оклі та Седжновські очолює список найпопулярніших онлайн-курсів всіх часів. Від моменту першого запуску до курсу долучилися близько 1,2 мільйони слухачів по всьому світу[8].

Українською мовою курс було перекладено спільно з Українським інститутом майбутнього та за підтримки Центру інноваційної освіти Про. Світ в 2018 році[4], він є доступним на освітній платформі Prometheus[9].

Публікації[ред. | ред. код]

Барбара Оклі також є авторкою книг на різні теми, деякі з яких отримали широке визнання.

Українською мовою було видано книгу-бестселер Навчитися вчитися. Як запустити свій мозок на повну (англ. A Mind For Numbers: How to Excel at Math and Science (Even If You Flunked Algebra)) (видавництво Наш Формат, 2018), основні ідеї якої поєднують її з популярним онлайн-курсом.

Перелік опублікованих праць Барбари Оклі:

  • Learning How to Learn: How to Succeed in School Without Spending All Your Time Studying; A Guide for Kids and Teens, by Barbara Oakley and Terry Sejnowski, with Alistair McConville, Tarcher-Penguin, August 2018.
  • A Mind for Numbers, by Barbara Oakley, Tarcher-Penguin, July 2014. A New York Times best-selling science book.[10]
  • Practicing Sustainability, edited by Guruprasad Madhavan, Barbara Oakley, David Green, David Koon, and Penny Low. Springer, October, 2012. Selected for a 2013 Nautilus Silver Book Award.[11]
  • Pathological Altruism Eds Barbara Oakley, Ariel Knafo, Guruprasad Madhavan, David Sloan Wilson, Oxford University Press, January 2012.[12]
  • Cold-Blooded Kindness, by Barbara Oakley, Prometheus Books, April, 2011.[13]
  • Career Development in Bioengineering and Biotechnology, Eds. Guruprasad Madhavan, Barbara Oakley, Luis Kun, Springer, 2008.[14]
  • Evil Genes: Why Rome Fell, Hitler Rose, Enron Failed, and My Sister Stole My Mother's Boyfriend, by Barbara Oakley, Prometheus Books. October, 2007.[15]
  • Hair of the Dog: Tales from Aboard a Russian Trawler, Barbara Oakley, WSU Press, 1996.[5]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Library of Congress AuthoritiesLibrary of Congress.
  2. Markoff, John (29 грудня 2015). The Most Popular Online Course Teaches You to Learn. New York Times. Архів оригіналу за 3 січня 2016. Процитовано 3 січня 2016. The world's most popular online course is a general introduction to the art of learning, taught jointly by an educator and a neuroscientist.
  3. Learning How to Learn: Powerful mental tools to help you master tough subjects. Архів оригіналу за 27 липня 2015. Процитовано 3 березня 2019.
  4. а б На Prometheus стартує найпопулярніший у світі онлайн-курс «Навчаймось вчитись» | Громадський простір. www.prostir.ua (укр.). Архів оригіналу за 6 березня 2019. Процитовано 3 березня 2019.
  5. а б Oakley, Barbara. Hair of the Dog: Tales from Aboard a Russian Trawler. Washington State University. ISBN 0874221358. {{cite web}}: Пропущений або порожній |url= (довідка)
  6. Міф про вродженого гуманітарія: інтерв’ю з викладачкою найпопулярнішого онлайн-курсу у світі. Українська правда _Життя. Архів оригіналу за 11 серпня 2019. Процитовано 3 березня 2019.
  7. 2018's Most Popular Courses. Coursera (англ.). Процитовано 3 березня 2019.
  8. The 50 Most Popular MOOCs of All Time. Online Course Report (амер.). 10 квітня 2015. Архів оригіналу за 6 березня 2019. Процитовано 3 березня 2019.
  9. Навчаймось вчитись: Потужні розумові інструменти для опанування складних предметів. courses.prometheus.org.ua (укр.). Архів оригіналу за 6 березня 2019. Процитовано 3 березня 2019.
  10. Oakley, Barbara. A Mind For Numbers: How to Excel at Math and Science (Even If You Flunked Algebra). ISBN 039916524X. {{cite web}}: Пропущений або порожній |url= (довідка)
  11. Madhavan, Guruprasad; Oakley, Barbara; Green, David; Koon, David; Low, Penny. Practicing Sustainability. ISBN 1461443482. {{cite web}}: Пропущений або порожній |url= (довідка)
  12. Oakley, Barbara; Knafo, Ariel; Madhavan, Guruprasad; Wilson, David Sloan. Pathological Altruism. ISBN 0199738572. {{cite web}}: Пропущений або порожній |url= (довідка)
  13. Oakley, Barbara (2011). Cold-Blooded Kindness. ISBN 161614419X.
  14. Madhavan, Guruprasad; Oakley, Barbara; Kun, Luis. Career Development in Bioengineering and Biotechnology. ISBN 0387764941. {{cite web}}: Пропущений або порожній |url= (довідка)
  15. Oakley, Barbara. Evil Genes: Why Rome Fell, Hitler Rose, Enron Failed, and My Sister Stole My Mother's Boyfriend. ISBN 978-1591025801.

Посилання[ред. | ред. код]