Барт Берман

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Барт Берман
Основна інформація
Дата народження 29 грудня 1938(1938-12-29)[1] (85 років)
Місце народження Роттердам, Південна Голландія, Нідерланди
Громадянство Нідерланди і Ізраїль
Професії піаніст
Освіта Амстердамська консерваторія
Вчителі Bertus van Lierd, Яп Спандерман, Тео Брейнс і Альфред Брендель
Відомі учні Matthijs Verschoord, Margriet Ehlend і Dror Elimelechd
Інструменти фортепіано
Жанри класична музика
Заклад Роттердамська консерваторія, Israel Music Instituted, The Israel Sinfonietta Beer Shevad і ArtEZ Music Academyd
notesonfranzschubert.com

Барт Берман (нід. Bart Berman, івр. ברט ברמן‎; нар. 29 грудня 1938, Роттердам) — нідерландсько-ізраїльський піаніст і композитор.

Біографія[ред. | ред. код]

Навчався в Амстердамській консерваторії у Яапа Спандермана як піаніст і у Бертуса ван Лієра як композитор, потім вдосконалювався як піаніст під керівництвом Тео Брейнса і Альфреда Бренделя.

1970 року отримав перший приз на конкурсі молодих виконавців Gaudeamus.

Піаністична спеціалізація Бермана включає в себе твори Баха, Гайдна, Моцарта і особливо Шуберта, а також музику композиторів XX століття, особливо голландських та ізраїльських (у дискографії Бермана є, наприклад, CD «Композитори з кіббуцу», 1985). Окремий інтерес Берман протягом всієї кар'єри виявляє до фортепіанних дуетів і п'єс для фортепіано в чотири руки.

Композиторська творчість Бермана значною мірою є прямим продовженням виконавства. Берману належать оригінальні каденції для всіх фортепіанних концертів Гайдна, Моцарта і Бетховена. Крім того, він написав завершення до решти незакінчених творів композиторів минулого: «Мистецтву фуги» Баха, Сонаті для фортепіано в чотири руки Моцарта (K357), незакінчених фортепіанних сонат Шуберта, Соната для альта Глінки та ін.

Берман викладав фортепіано в різних навчальних закладах Нідерландів та Ізраїлю. Серед його учнів, зокрема, Маргріт Елен та Дрор Елімелех.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Musicalics