Басейн Замбезі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Басейн Замбезі

Басейн Замбезі — водозбір річки Замбезі, розташований в Центральній і Південній Африці. Є другим за площею річковим басейном в Африці, охоплюючи приблизно 3 254 555 км²[1]. До басейну Замбезі належать як регіони з високою густотою населення, так і малонаселені райони, такі як Транскордонний заповідник Каванго-Замбезі. У 2004 році була створена Комісія з водних ресурсів Замбезі[en] (ZAMCOM), діяльність якої спрямована на зміцнення співпраці щодо спільного використання річкових ресурсів[2]. Іншою наднаціональною ініціативою з управління водокористуванням є План дій річкової системи Замбезі[en] (ZACPLAN).

Річковий басейн Замбезі охоплює території Анголи, Ботсвани, Танзанії, Намібії, Замбії, Зімбабве, Малаві та Мозамбіку[3]. Він є основним джерелом прісної води, електроенергії та риби для населення цих регіонів, особливо для населення останніх п'яти країн. Вологі рівнини басейну Замбезі вкриті пишними саванами та лісами[4].

Замбезі судноплавна від гирла до міста Тете на північному заході Мозамбіку. Крім того, судноплавними є озера Кахора-Баса і Кариба[4].

Через озеро Ньяса та річку Шире басейн Замбезі пов'язаний з Великою рифтовою долиною, а через річку Квандо — з басейном Калахарі[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The Zambezi basin. in.: Irrigation potential in Africa: A basin approach. Roma: Organização das Nações Unidas para Alimentação e Agricultura. 1997
  2. Bacia do Rio Zambeze. DAFNE. 2018
  3. Zambezi River Basin share by country. GRID. 2020.
  4. а б The Zambezi River Basin: A Multi-Sector Investment Opportunities Analysis. Grupo Banco Mundial. 2010.
  5. Is this Harry and Meghan's honeymoon hotel?. The Telegraph. 29 de maio de 2018.