Батончик гранола

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Батончик гранола
Зображення
З матеріалу гранола
CMNS: Батончик гранола у Вікісховищі

Батончик гранола — це кондитерський виріб у формі батончика, який містить оброблені зерна.

Загалом[ред. | ред. код]

Залежно від сорту також переробляють шоколад, сухофрукти, горіхи, фруктові начинки, молочні вершки або глазур. Батончики граноли виготовляються у твердій, хрусткій або м'якій, податливій консистенції.

Батончики містять спучені, пластівці, смажені або мелені зерна різних типів у різних сумішах. Форма, зв'язність і консистенція визначаються харчовими хімічними і технічними процесами, такими як додавання вуглеводів, жирів або желатину і випікання. Додавання спецій і фруктів дозволяє варіювати смак. Окрім звичайних продуктів, є також органічні мюслі.

Батончики мюслі вважаються більш здоровою альтернативою іншим солодким закускам, не в останню чергу через високий вміст клітковини, хоча деякі продукти мають високий вміст цукру. Зараз є батончики без додавання цукру. Тоді компоненти здебільшого зв'язуються лише з сиропом (наприклад, сиропом мальтиту) і тому містять менше харчової енергії.

Розповідь[ред. | ред. код]

Реклама батончику Kellogg's Granola 1893 року

Хто винайшов мюслі, невідомо. Американський фермер і письменник Геррік Кімбол стверджує, що в 1975 році він надіслав ідею про продаж зернових у формі батончика в журнал винахідників. Потім це було підхоплено харчовою промисловістю без його винагороди за це.[1] Винахід також приписують американському винахіднику Стенлі Мейсону.[2]

Регіональні відмінності в терміні[ред. | ред. код]

Миска сухої звичайної граноли

У Німеччині термін «мюслі» не регулюється законодавством, тому батончики мюслі не обов'язково повинні складатися переважно з сухих сніданків і злаків, але можуть містити сироп мальтиту як основний інгредієнт. У Швейцарії використовується термін "зерновий батончик, але в розмовній мові зазвичай це «стебло», оскільки «мюслі»[3] тут означає маленьку мишку, на відміну від «мюслі»,[4] що означає невелику кашку та розмовно для суміші зернових пластівців доступна.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Herrick Kimball: I invented Granola Bars
  2. Stanley Mason, 84, Prolific Inventor in: New York Sun vom 19. Januar 2006,
  3. Variantenwörterbuch des Deutschen — Die Standardsprache in Österreich, der Schweiz und Deutschland sowie in Liechtenstein, Luxemburg, Ostbelgien und Südtirol, Walter de Gruyter Berlin/New York 2004, ISBN 3-11-016574-0, 954 Seiten. p. 516.
  4. Wiktionary