Башкорт (газета)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Башкорт»
Країна  Росія
Тип щотижнева газета
Тема політика, війна
Мова Татарська мова, Старотатарська мова
Жанр інформація

Засновано червеь 1917
Власник Башкирський уряд
Редактор Мрясов Сагіт Губайдуллович
Припинення публікацій серпень 1918
Головний офіс Оренбург, Челябінськ
CMNS: Башкорт у Вікісховищі

«Башкорт» ( Башкир, ст. тат. بشقرد, тат. «Башкорт», повна назва — «Башкорт ітіфакі бюросинин мехбіре» — «Вісті башкирського обласного бюро» [1] ) — щотижнева перша башкирська суспільно-політична газета, що виходила татарською [1], за іншими даними старотатарською мовою [2] . що видавалася Башкирським урядом (шуро) в 1917-1918 роках за редакцією С. Міраса.

Титульний лист газети «Башкорт»

Перший номер газети Башкирського Уряду з'явився на світ під назвою "Башкорт ітіфакі бюросинін мехбіре" ("Вісті башкирського обласного бюро") у червні 1917 року в Оренбурзі . У ньому було опубліковано статтю Ахмед-Закі Валіді «Башкортларна алдинда торган ешләре» («Завдання, що стоять перед башкирами»), яка стала програмною для Башкирського національного руху . У липні перейменована в Башкорт [3] Друкований орган перетворився на потужний рупор боротьби за свободу, свою землю і Башкирську державу [4] .

Газета «Башкорт» давала інформацію про підготовки до Всебашкирських курултаїв, конференцій та виборів до Установчих зборів, також публікувала антивоєнні статті. Вона зіграла важливу роль у згуртуванні башкирів, ставши пропагандою національних ідей. [5] див Башкирський націоналізм

Газета "Башкорт" відкрито виступала проти більшовиків [4] . Після переїзду в червні 1918 Башкирськаого уряду, газета починає видаватися в Челябінську . 20 серпня 1918 року було прийнято рішення об'єднати газети «Башкорт» та «Башкорт тауиші» та видати нову газету «Вісник уряду Башкирії». Башкири, що залишилися на боці Колчака в місті Омськ, засновують нову газету «Кахарман башкорт», головним редактором якої став М.-Г. Курбангалієв .

Редактори газети[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Энциклопедия «Челябинск». www.book-chel.ru. Архів оригіналу за 26 жовтня 2020. Процитовано 24 жовтня 2020.
  2. "БАШКОРТ", газета. «Башкирская энциклопедия» (рос.). Архів оригіналу за 3 жовтня 2021. Процитовано 3 жовтня 2021.
  3. «Башкорт». // Башкортостан: краткая энциклопедия. — Уфа : Башкирская энциклопедия, 1996. — С. 163. — ISBN 5-88185-001-7.
  4. а б Национальная печать Башкортостана. Архів оригіналу за 22 лютого 2014. Процитовано 21 липня 2012.
  5. Энциклопедия Челябинска. Архів оригіналу за 26 жовтня 2020. Процитовано 24 жовтня 2020.