Берсенєв Іван Миколайович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іван Берсенєв
Ім'я при народженні Іван Миколайович Павліщев
Дата народження 11 (23) квітня 1889(1889-04-23)
Місце народження Російська імперія Москва, Російська імперія
Дата смерті 25 грудня 1951(1951-12-25) (62 роки)
Місце смерті СРСР Москва, СРСР
Поховання Новодівичий цвинтар
Громадянство  Російська імперія
 СРСР
Alma mater КНУ імені Тараса Шевченка
Професія Актор, режисер театру, театральний педагог
Заклад Moscow Art Theatre 2ndd
Нагороди
орден Леніна орден Трудового Червоного Прапора орден «Знак Пошани» медаль «За оборону Москви» медаль «За доблесну працю у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.»
народний артист СРСР Народний артист Узбецької РСР Народний артист РРФСР заслужений діяч мистецтв РРФСР
IMDb ID 0077747

Берсенєв Іван Миколайович (Берсенєв — псевдонім, справжнє прізвище Павліщев, 11 (23) квітня 1889(18890423) — 25 грудня 1951) — російський і радянський актор і театральний режисер, народний артист СРСР (1948).

Біографія[ред. | ред. код]

Іван Павліщев народився 11 (23) квітня 1889 року в Москві, в сім'ї управителя торговою фірмою. Дитинство та юність Івана Миколайовича пройшли у Києві. Навчався у Київському університеті, одночасно відвідуючи драматичну школу Е. А. Лепковского. Ще будучи гімназистом, виступав на аматорській сцені. Тоді ж узяв псевдонім Берсенєв, тому що під своїм прізвищем виступати не міг — гімназистам вихід на сцену був заборонений. У п'єсі «Робоча слобідка» Є. Карпова Берсенєв грав роль Федора Ластовкіна. У цій ролі його побачив антрепренер Київського театру Соловцова Ісаак Дуван-Торцов, який і запросив його в свою трупу.

У 1907 році вступив на сцену Київського театру Соловцова, де працював під керівництвом Коте Марджанішвілі. Іван Миколайович залишив навчання в університеті і грав у театрах провінції (Одеса — антреприза М. Багрова, Вінниця, Катеринодар), в основному ролі в амплуа героя. Першою роллю на сцені театру стала роль Роде в п'єсою А. П. Чехова «Три сестри». У 1911 році вступив на сцену МХАТу. Найкраща кіноробота — роль Карташова у фільмі «Великий громадянин». Викладав у ГІТІСі, з 1939 року — професор.

У Москві жив у будинку № 7 по Брюсовим провулку та будинку № 5/7 у Камергерском провулку. Чоловік Софії Гіацинтової. Останні два роки життя, до самої своєї смерті, не оформляючи офіційно розлучення, жив у фактичному шлюбі з видатною російської балериною Галиною Улановою.

Нагороджений орденом Леніна, 2 іншими орденами, а також медалями.

Помер Іван Миколайович Берсенєв 25 грудня 1951 в Москві. Похований у Москві на Новодівичому кладовищі.

Фільмографія[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]