Бита

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бити для бейсболу
Бита для крикету з обох боків

Би́та[1][2], рідше би́тка[3], бито́к[4] — спортивний прилад, призначений для відбивання м'яча в деяких іграх, таких як гилка, бейсбол, софтбол, крикет, раундерз та ін.

Види[ред. | ред. код]

Бита для бейсболу[ред. | ред. код]

Бейсбольна бита має круглий переріз, товстіша з одного кінця приблизно до середини. До другого кінця вона звужується руків'ям, яке тримають обома руками. Довжина стандартної бити — 106, 7 см (42 дюйми), діаметр у найтовстішій частині — 7 см (2,75 дюйма).

Бита для гилки[ред. | ред. код]

Бита для гилки часто називається просто «палицею» і являє собою товстий дерев'яний стрижень. Бита для російської гилки (лапти) має аналогічну форму, але гравці віком до 12 років можуть використовувати бити лопатеподібної форми.

Бита для крикету[ред. | ред. код]

Бита для крикету має форму лопаті або лопатки, пласкої з одного боку і спорядженої трикутним виступом з другої. Виступ грає роль ребра жорсткості. Руків'я циліндричної форми, звичайно покрите тканиною або гумою. Довжина бити — не більш ніж 97 см (38 дюймів), ширина — не більш ніж 10,8 см (4,25 дюйма).

Бита для раундерзу[ред. | ред. код]

Бита для раундерзу має циліндричну форму.

Зброя[ред. | ред. код]

Останнім часом спостерігають тривожну тенденцію використовувати бейсбольні бити не за прямим призначенням, а як холодну зброю ударно-розріблювальної дії. Так, у 2013 році українські інтернет-магазини пропонували широкий вибір бит за ціною від 30 до 200 гривень. У рекламному описі навіть можна було натрапити на такі слова: «Алюмінієва бита — чудовий подарунок спортсмену, начальнику і взагалі будь-якому чоловікові. Це потрібна річ вдома і незамінний предмет в автомобілі!». В інтернет-пошуковиках запит «бита як зброя», «бита как оружие» видає тисячі результатів[5]. Незважаючи на випадки злочинів з використанням бит, згідно з чинним законодавством України, бити не належать до холодної зброї[6], тому ніяких письмових дозволів (наприклад, посвідчення члена бейсбольного клубу) для посідання нею не вимагається. Тим не менш, в Україні повідомляють про випадки порушення кримінальних справ за виявлення бит у водіїв автомобілів[7].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Бейсбол // Словопедія. Архів оригіналу за 26 лютого 2017. Процитовано 25 лютого 2017. 
  2. Бейсбол // Енциклопедія сучасної України. Архів оригіналу за 26 лютого 2017. Процитовано 25 лютого 2017. 
  3. Бейсбол // УРЕ. Архів оригіналу за 26 лютого 2017. Процитовано 25 лютого 2017. 
  4. Биток // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  5. Уличное оружие: Опасная тенденция или новомодные сувениры? — ForUm [Архівовано 28 лютого 2017 у Wayback Machine.] (рос.)
  6. Чи є бейсбольна біта холодною зброєю?. Архів оригіналу за 27 лютого 2017. Процитовано 27 лютого 2017. 
  7. Можно ли возить бейсбольную биту в машине? За это можно получить 3 года тюрьмы?.. [Архівовано 27 лютого 2017 у Wayback Machine.] (рос.)