Блакитна красуня Азії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Блакитна красуня Азії (англ. Blue Belle of Asia) - великий Цейлонський сапфір глибокого синього кольору подушкоподібної форми вагою 392.52 карат. Камінь виняткової якості, унікальний за своїм кольором та чистотою, має ряд найвищих характеристик серед сапфірів у своєму класі.

Сапфір таких розмірів, кольору та чистоти є надзвичайно рідкісним і вважається одним з найпрестижніших дорогоцінних каменів, коли-небудь доступних на ринку[1].

Блакитна красуня Азії четвертий за розміром огранений сапфір у світі [2].

Походження назви[ред. | ред. код]

Назва «Blue Belle of Asia» ("Блакитна красуня Азії"), імовірніше, відображає як якість, так і регіон походження цього синього сапфіра, який вважається одним з кращих сапфірів вищої якості в світі.

Слово «belle» означає красиву жінку і використовується метафорично для позначення надзвичайної краси цього величезного синього сапфіра. Камінь цінується за його глибокий синій колір і відмінну чистоту та прозорість.

Острів Шрі-Ланка (раніше Цейлон), де був знайдений камінь, є острівною державою в південноазійському регіоні, розташованою в південній частині індійського субконтиненту. Таким чином, друга частина назви «Азія» відноситься до загального регіону, де був виявлений дорогоцінний камінь[2] .

Історія[ред. | ред. код]

Сапфір був знайдений у 1926 році в селищі Пелмадулла, район Ратнапура острова Шрі-Ланка, що з давніх часів славиться своїми дорогоцінними каменями [2].

Спочатку він належав Макану Маркару, відомому торговцю дорогоцінним камінням та ювелірними виробами в Коломбо, який був засновником відомої фірми O.L.M. Macan Markar & Co. Ltd в 1860 році. Фірма володіла одною з найбільш вражаючих колекцій високоякісних коштовних каменів в Цейлоні, включаючи сапфіри та рубіни, серед їх клієнтів було кілька членів британської королівської сім'ї, включаючи короля Едуарда VII та короля Георга V.[2]

У 1937 році Макан Маркар продав сапфір "Блакитна красуня Азії" британському колекціонеру на ім'я Лорд Наффілд, відомому також як Вільям Ричард Морріс, засновнику Morris Motors Limited [1].

Доля сапфіру після смерті Лорда Наффілда довгий час була невідома. Є версія, що камінь, ймовірно, потрапив в один із заснованих ним фондів згідно заповіту і був проданий приватній особі[2].

Також невідомо хто і коли інкрустував сапфір у неперевершене діамантове кольє у вигляді декорованого білими діамантами ланцюжка, що завершується пучком діамантових ниток. Сам сапфір був встановлений в якості центрального елементу композиції[3]

Сапфір "Блакитна красуня Азії" вже разом з кольє з'являється на продаж на аукціоні в аукціонному домі Christie's в Женеві, Швейцарія, 11 листопада 2014 року[3].

Сапфір "Блакитна красуня Азії" був частиною колекції з 346 ювелірних виробів, представлених на цьому аукціоні.

Камінь продали за рекордну суму у 17,5 мільйонів доларів приватному колекціонеру із Саудівської Аравії, ім'я якого не повідомляється. Що стало новим світовим рекордом вартості серед сапфірів, які коли-небудь продавались на аукціоні. В цілому колекція була продана за 152 мільйони доларів [4]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б Legendary Sapphires: The Blue Belle of Asia. https://www.elizabethjewellers.com (англ.). Архів оригіналу за 16 листопада 2018. Процитовано 16 листопада 2018.
  2. а б в г д “Blue Belle of Asia” Sapphire. https://jewelry-blog.internetstones.com (англ.). Архів оригіналу за 16 листопада 2018. Процитовано 16 листопада 2018.
  3. а б Blue belle of Asias first public appearance since 1937 at christies geneva magnificent jewels sale on november 11 2014. https://news.internetstones.com. Архів оригіналу за 17 листопада 2018. Процитовано 16 листопада 2018.
  4. Кам'яну "Блакитну красуню Азії" продано за рекордну суму. https://expres.online. Архів оригіналу за 16 листопада 2018. Процитовано 16 листопада 2018.