Бодуен, принц Бельгії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бодуен, принц Бельгії
нім. Baudouin Léopold Philippe Marie Charles Antoine Joseph Louis von Belgien
Бодуен, принц Бельгії
Бодуен, принц Бельгії


Дата народження: 3 червня 1869(1869-06-03)
Місце народження: Лакенський палац, Лакен, Бельгія
Дата смерті: 23 січня 1891(1891-01-23) (21 рік)
Місце смерті: Лакенський палац, Лакен, Бельгія
Поховання Royal Cryptd
Династія: Саксен-Кобург-Готська династія
Нагороди:
Grand Commander of the Royal House Order of Hohenzollern орден Чорного орла Grand Cross of the Order of the Southern Cross Велика стрічка Ордена Леопольда I Grand Cross of the Order of the Tower and Sword орден дому Саксен-Ернестіне

Бодуен Леопольд Філіп Марія Карл Антон Йосип Людовик (нім. Baudouin Léopold Philippe Marie Charles Antoine Joseph Louis von Belgien; 3 червня 1869, Брюссель — 23 січня 1891, Брюссель) — принц Бельгії, герцог саксонський, принц Саксен-Кобург-Готський. Старший син графа Фландрії Філіппа Бельгійського, молодшого брата короля Бельгії Леопольда II.

Після смерті єдиного сина Леопольда II, Леопольда Фердинанда, в 1869 році в Бельгії постало питання про престолонаслідування. Леопольд II вважав свого брата Філиппа, графа Фландрії, мало підходящим кандидатом: Філіпп був тугий на вухо і лише трохи молодше самого Леопольда. Тому офіційним спадкоємцем був обраний старший син Філіпа принц Бодуен.

Принцеса Клементина, молодша дочка Леопольда II, була, як випливає з її листування з сестрою Стефанією, закохана в Бодуена. Король ідею шлюбу Клементина і Бодуена підтримував, вважаючи, що Клементина буде гідною королевою, а газети навіть міркували про заручини. Самому ж Бодуену, так само як і його батькові, подібний шлюб здавався малопривабливим.

Про характер Бодуена до нас дійшли різні думки. Його сестра, принцеса Генрієтта, вважала його близьким до святості, в той час як їх мати — недостатньо мужнім і надмірно скромним. Коли сестра Бодуена Генрієтта захворіла на грип, за яким послідувало запалення легень, принц несамовито молився за її здоров'я, в результаті чого 17 січня застудився під час молитви і захворів сам. 22 січня в нього стався крововилив у нирки, 23 січня він помер.

Інформацію про смерть принца було вирішено приховати від преси щоб не затьмарювати звістка про одужання принцеси Генрієтти. В силу цього навколо смерті принца пішли всілякі чутки, навіяні трагедією, що сталася за два роки до цього в Майерлінгі. Так Генрієтта згадує слух, що принц загинув на дуелі.

Принц Бодуен похований в королівській усипальниці під церквою Діви Марії в Лакені.

Посилання[ред. | ред. код]