Бораганський Ільяс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бораганський Ільяс
Народився 22 квітня 1852(1852-04-22)
Бахчисарай
Помер 1924(1924)
Уфа, РРФСР, СРСР або Стерлітамак, Башкирська АРСР, РРФСР, СРСР
Громадянство Російська імперіяСРСР СРСР
Діяльність каліграф, письменник, викладач університету
Alma mater Стамбульський університет (1874)
Знання мов арабська, кримськотатарська, турецька і російська
Заклад Санкт-Петербурзький Імператорський університет і Ministry of Foreign Affairs (Russian Empire)d

Бораганський Ільяс (нар. 22 квітня 1852(18520422), Бахчисарай — пом. 1942) — кримськотатарський видавець, просвітитель, тюрколог, книговидавничою справою займався протягом 50 років.

Життєпис[ред. | ред. код]

Ходив до медресе, вчився мистецтву каліграфії. П'ятнадцятилітнім поїхав до Туреччини, 7 років вивчав видавничу справу у Стамбулі. 1874 року закінчив Стамбульський університет.

Повернувшись до Бахчисарая, виконував замовлення, пов'язані з перекладами східних текстів, займався гравіруванням на склі і металі.

1893 року у Петербурзі відкриває першу мусульманську типографію «Східна електро-печатня» — з арабським шрифтом, арабською, російською, турецькою мовами та на фарсі. З кінця 1880-х років займав посаду каліграфа в міністерстві іноземних справ Російської імперії. Читав лекції з турецької мови — на факультеті східних мов Петербурзького університету — з 1898 по 1908 рік.

До заборони урядом в 1911 році видавати мусульманські твори, у типографії друкувалися книги з історії і культури Криму, наукова, релігійна, навчальна, художня література — серед іншого, видана «Женитьба» М. В. Гоголя у перекладі татарською, також перша книжка казахського письменника Абая Кунанбаєва.

В його типографії друкували сходознавчі праці вчені Санкт-Петербурга.

За якісну поліграфію і художнє оформлення книг видавця та підприємство царська влада відзначила відзнакою «За усердия в искусстве».

1919 отримав замовлення на видання у друкарні татарською мовою газети «Салават» для башкирської кінної дивізії — у зв'язку з її введенням в Петроград для захисту від сил Юденича.

1920 року змушено переїхав з Петрограду до Башкирії — в Стерлітамак, але продовжував займатися книговидавництвом.

1922 року уряд радянського Башкортостану офіційно поздоровляв його з 70-літтям.

Дата смерті точно невідома — в різних джерелах вказується і 1924, 1934 й 1942 рік.

Джерела[ред. | ред. код]