Борисові

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Бори́совідворянські роди в Російській імперії.

Історія родів[ред. | ред. код]

Існує кілька старовинних руських дворянських родів Борисових. Родоначальником найдавнішого з них був Борис Матвійович Борисов, вотчину якого в Муромському повіті отримали по грамоті великого князя Василя Івановича у 1537 році його сини: Василь, Нечай, Михайло, Роман і Борис. Один з онуків названих осіб, Григорій Семенович, володів маєтками у 1606 році і лишив після себе чотирьох синів: Гаврила, Якова, Степана і Василя, нащадки яких були землевласниками в Муромському повіті.

Інший рід Борисових, започаткований на початку XVII століття, походить від Михайла Григоровича Борисова, який володів маєтками в Торопецькому і Великолуцькому повітах. Нащадки його трьох синів — Сергія, Пилипа і Петра — записані в VI частині родовідної книги Псковської губернії.

Третій рід Борисовтих походить від Якова і Бориса Юрійовичів Борисових, які володіли маєтками у 1628 році і записані в VI частину родовідної книги Тверської губернії.

Четвертий рід Борисових походить від Міная Опанасовича Борисова, який помер у 1648 році. Він мав двох синів: Абросіма і Володимира. У першій половині XVIII століття багато представників цього роду було записано в однодворці (особливий клас, що фактично займав проміжне положення між дрібними поміщиками і селянами) і виключено з цього класу лише в 1796 році. Рід записаний в VI частину родовідної книги Рязанської губернії.

П'ятий дворянський рід Борисових походить від дяка Бориса і його синів — Микити та Григорія, що володіли маєтками у 1680 році. Рід записаний в VI частину родовідних книг Тульської і Калузької губерній.

Відомі представники[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]