Борсукові

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Борсукові
Meles meles
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Хижі (Carnivora)
Родина: Мустелові (Mustelidae)
Підродина: Melinae
Bonaparte, 1838
Роди
Вікісховище: Mustelinae

Борсукові (Melinae) — група ссавців, за деякими класифікаціями — підродина родини мустелові (Mustelidae), за іншими — позатаксономічна частина підродини мустелових (Mustelinae). Містить шість видів у трьох родах, з яких найвідомішим є борсук звичайний (Meles meles).

Зовнішній вигляд[ред. | ред. код]

Представників підродини борсукових вирізняє компактна, клиноподібна статура. Голова маленька і загострена, з невеликими очима і вухами. Лапи короткі й сильні, хвіст короткий. Шерсть у більшості борсукових сіра або чорна, у багатьох видів є характерні візерунки на морді. Довжина тіла варіює між 32 і 90 см, а вага нараховує від 1 до 16 кг.

Поширення[ред. | ред. код]

Ареал борсукових обмежується Євразією і за винятком звичайного борсука всі види мешкають у Східній і Південно-Східній Азії. Їх основною сферою проживання є ліси.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Борсукові активні головним чином в нічний час, а день проводять у викопаних ними самими норах і іншими притулках. Велику частину часу вони проводять на землі і лише зрідка залазять на дерева. Добре копають.

Представники борсукових всеїдні і в їх їжу входять як невеликі хребетні, комахи та інші тварини, так і різні рослини.

Розмноження, як і в інших куницевих, засноване на тому, що сперма довгий час проводить в організмі самки, і між спарюванням та пологами можуть проходити місяці, хоча безпосередньо вагітність триває від шести до восьми тижнів. Кількість народжених за один раз дитинчат становить від двох до чотирьох. Тривалість життя представників підродини борсукових може досягати 15 років.

Систематика[ред. | ред. код]

  • Рід Теледу (Arctonyx) — 3 сучасні види

Література[ред. | ред. код]

  • Wilson, D. E., and D. M. Reeder:Mammal Species of the World. Johns Hopkins University Press, 2005. ISBN 0-8018-8221-4