Боягузтво

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Боягу́зтво[1] — це характеристика поведінки людини в певній ситуації, виражена відмовою від якого-небудь вчинку (дії) через страх або наявність будь-яких фобій. Вважається негативною якістю і прямою протилежністю сміливості і мужності. Вираз «боягуз», «боягузливий» є похідним від слова боягузтво. Рушійною силою боягузтва є страх. Боягузтво слід відрізняти від зайвої обережності або обачності.

Поява і прояв боягузтва[ред. | ред. код]

Сам по собі страх є нормальним і природним захисним механізмом будь-якого живої істоти. У цьому механізмі знаходить своє відображення інстинкт самозбереження. Проте, обставини життя нерідко вимагають подолання страху, а значить і придушення в собі цього природного інстинкту. Часто людина буває нездатна до цього. Крім того, людина може долати в собі страх в одних обставинах і не долати його в інших. Наприклад, одна і та ж людина може панічно боятися висоти, але не боятися вступити в бійку з групою хуліганів. Або людина може не боятися стрибнути з парашутом з літака, але може панічно боятися гніву свого начальника по роботі.

У військовій психології боягузтво це поведінка, у процесі якої під впливом страху зневажаються моральні норми, створюється загроза життю, соціальному статусу суб'єкта активності або безпеці інших людей[2].

У Кримінальному кодексі України у контексті військових кримінальних правопорушень боягузтво є синонімом несміливості, яка властива особі, і яка легко піддається почуттю страху, паніці[3]. Відповідно до статті 430 ККУ саме через боягузтво, яке може зумовити добровільну здачу у полон, такий військовослужбовець нестиме кримінальну відповідальність[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Боягузтво // Словник української мови : у 20 т. — К. : Наукова думка, 2010—2022.
  2. Боягузтво [Архівовано 26 липня 2020 у Wayback Machine.] // Основи військової психології: навч. посіб./ Г. В. Бондарев, П. П. Круть. — Харків, 2020. — С. 219
  3. Науково-практичний коментар до ст. 430 ККУ. Архів оригіналу за 26 липня 2020. Процитовано 26 липня 2020.
  4. Кримінальний кодекс України, ст. 430. Архів оригіналу за 26 січня 2021. Процитовано 26 липня 2020.