Бубна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Буба)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Бу́бна[1] (калька з нім. Schelle — «бубонець»), або рідше дзві́нка (пол. dzwonka — «дзвоник», що теж є калькою Schelle)[2] — червона масть в колоді карт у вигляді ромбів.

У преферансі та деяких інших іграх бубнова масть вважається третьою по порядку мастей в колоді: вино, трефа, бубна, чирва. У бриджі вона друга за порядком: трефа, бубна, чирва, вино.

У Франції в XV ст. ця масть позначалася зображенням серпа місяця, а пізніше символізувала один з найголовніших предметів лицарського ужитку — прапор або герб. На старовинних німецьких картах XVI ст. бубнова масть позначалася зображенням левів. На пізніших німецьких картах з'явилося зображення дзвоників — аденофор. У Росії XVIII ст. ця масть називалася звонки, боты. Дуже рідко в російській мові XVIII століття уживалася назва цієї масті, прямо запозичена з французької мови, — каро́ (фр. carreau — «квадрат, чотирикутник»).

Коди символу масті при наборі текстів[ред. | ред. код]

Юнікод — U+2666 і U+2662

♦ ♢

HTML — ♦ (або ♦) і ♢

♦ ♢

Зразки карт[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Бубна // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  2. Етимологічний словник української мови : в 7 т. / редкол.: О. С. Мельничук (гол. ред.) та ін. — К. : Наукова думка, 1985. — Т. 2 : Д — Копці / Ін-т мовознавства ім. О. О. Потебні АН УРСР ; укл.: Н. С. Родзевич та ін. — 572 с.