Будинок купця Барака

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Будинок купця Барака
Будинок по вул.Проскурівській,1. 10 березня 2015 року.
Будинок по вул.Проскурівській,1. 10 березня 2015 року.
Будинок по вул.Проскурівській,1. 10 березня 2015 року.
49°25′34″ пн. ш. 26°58′54″ сх. д. / 49.426167° пн. ш. 26.981778° сх. д. / 49.426167; 26.981778
Країна Україна
Місто Хмельницький
Вулиця Проскурівська, 1
Тип пам'ятка архітектури[d]
Засновник Соломон Барак
Дата заснування кінець 19 століття
Статус  Охороняється державою

Будинок купця Барака. Карта розташування: Україна
Будинок купця Барака
Будинок купця Барака
Будинок купця Барака (Україна)
Мапа
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Будинок купця Барака — споруда, котра була побудована у кінці 19 століття на перехресті вулиць Олександрівської та Соборної[1]. Її побудував відомий[2] проскурівський міщанин Соломон Барак. Будівля збереглась до наших часів і є складовою переліку архітектурних об'єктів, котрі охороняються, відповідно до рішення Хмельницької міської Ради народних депутатів від 20 квітня 1995 р. № 8. Будинок знаходиться за адресою вул. Проскурівська, 1[3].

Історія

[ред. | ред. код]

Історія будівництва

[ред. | ред. код]

Соломон Барак був відомим проскурівським міщанином[2]. У 1880-х роках ним було організоване цілком успішне виробництво штучних мінеральних газованих вод[4]. Такі напої у повсякденному житті, покупці звичайно називали «шипучками» і вони користувались великим попитом серед населення. Соломон Барак був одним із перших, хто вирішив налаштувати у місті виробництво таких напоїв[5] Завдяки цій справі поступово збільшувався прибуток міщанина і він вирішив розпочати будівництво власного будинку у центральній частині міста на перехресті вулиці Олександрівської (зараз — Проскурівської) та Соборної. Перший власник будинку — Соломон Барак, був тим, хто вперше привіз до Проскурова спеціальний апарат, завдяки якому відбувалось газування рідини вуглекислотою. Цей пристрій називався сатуратором[6]. Свою діяльність з виготовлення газованої води він розпочав неподалеку майбутнього будинку по Проскурівській, 1 — перше приміщення знаходилось на місці сучасного ТЦ «Дитячий світ» (його сучасна адреса Проскурівська 4/3)[2]

«Король мінеральних вод»

[ред. | ред. код]

Після закінчення будівництва на першому поверсі будинку відкрився магазин, у якому почали продаватись прохолоджувальні напої та хлібобулочні вироби. В цій крамниці можна було також придбати тістечка кондитера Француа[1], котрий був досить відомою особою у Проскурові. На другому поверсі знаходились житлові приміщення, в частині яких проживали орендарі, а частину кімнат займала родина Соломона Барака. Підприємство, створене С.Бараком, виготовляло сельтерську і содову воду, а також був здійснений випуск напою за власним рецептом. Напій отримав назву «Король». Саме через виробництво цього напою, багато хто з сучасників С. Барака називали його «Королем мінеральних вод»[2]. По сусідству з магазином по вулиці Проскурівській,1, розміщувався магазин готових суконь, власником якого був Л.Розенбаум. Будинок купця Барака, побудований у кінці 19 сторіччя, відноситься до пам'яток архітектури Хмельницького[3]. Підприємство «Короля мінеральних вод» успішно розвивалось поряд з промисловими організаціями. Історики зазначають, що у кінці 19 століття кількість підприємств, які б займались промисловістю у Проскурові, зросла майже у 10 разів.[7] З часом, Соломоном Бараком було припинено виробництво «шипучки». Причин для цього було декілька. По-перше, у його власності був прибутковий будинок. А по-друге, у місті активно розвивалось виробництво штучних мінеральних вод інших виробників, тому така діяльність не була такою ж вигідною, як у кінці 19 століття. У 1903 році у невеликому Проскурові було цілих вісім заводів з виробництва «шипучки».[2]. Проскурів того часу взагалі був відомий великою кількістю магазинів, які виробляли не лише штучні мінеральні води — на початку 20 століття велика кількість перших поверхів у центральній частині міста була відведена саме під різноманітні торговельні заклади.[8]

Будинок по Проскурівській, 1 у наші часи

[ред. | ред. код]

На початку 21 століття У будинку розташовувались поштове відділення № 13, міський департамент житлово-комунального господарства і дитяче кафе «Тріумф»[9]. 28 вересня 2013 року за адресою вул. Проскурівська,1 було відкрито цифровий магазин «Технопростір»[10].

Архітектура

[ред. | ред. код]

Будинок був побудований двоповерховим. У другій половині XX століття, добудували третій поверх[2]. Після реставраційних робіт, будинок, хоча і залишив свої колишні риси, проте втратив оригінальне оформлення фасаду.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б Єсюнін С. М. Вулиці Хмельницького. Історико-довідкове видання. — Художнє оформлення Т. В. Савчук. — Тернопіль: Видавець В. П. Андріїшин, 2005. — 122 ст.
  2. а б в г д е Єсюнін С. М. Прогулянка Проскуровом. Історичні нариси. — Хмельницький, 2008. — 160 с.
  3. а б Перелік об'єктів архітектури та містобудування міста Хмельницького. Архів оригіналу за 2 квітня 2015. Процитовано 9 березня 2015.
  4. Вздовж по Проскурівській: Розбудова вулиці почалася в другій половині ХІХ і тривала до початку ХХ століття // Поділ. новини. — 2007. — 17 лип — С.3.
  5. Хмельницький культурний: з минулого в майбутнє. Культурна спадщина та культурні осередки міста Хмельницького./Під ред. Єсюніна С. М., Хмельницький, 2006–144 c.
  6. Хмельницька міська централізована бібліотечна система. Архів оригіналу за 2 квітня 2015. Процитовано 9 березня 2015.
  7. Матеріали III науково-краєзнавчої конференції «Місто Хмельницький в контексті історії України»/Ред.кол. Баженов Л. В. (голова), Блажевич Ю. І. (співголова), Єсюнін С. М. (співголова, відповід. редактор) та інші — Хмельницький, 2011 −646 с.
  8. Яніцька Н. Вулиця Проскурівська: знана і незнана // Поділ. кур"єр. — 2009.-30 квіт.- С.13
  9. Хмельницький портал. Проскурівська вулиця. Архів оригіналу за 2 квітня 2015. Процитовано 9 березня 2015.
  10. Відкриття магазину на Проскурівській, 1. Архів оригіналу за 2 квітня 2015. Процитовано 9 березня 2015.


Джерела та література

[ред. | ред. код]
  • Вздовж по Проскурівській: Розбудова вулиці почалася в другій половині ХІХ і тривала до початку ХХ століття // Поділ. новини. — 2007. — 17 лип — С.3.
  • Єсюнін С. М. Вулиці Хмельницького. Історико-довідкове видання. — Художнє оформлення Т. В. Савчук. — Тернопіль: Видавець В. П. Андріїшин, 2005. — 122 с.
  • Єсюнін С. М. Прогулянка Проскуровом. Історичні нариси. — Хмельницький, 2008. — 160 с.
  • Кабачинська С. І. Хмельницькому — 500. — Хмельницький, 1993 рік −100 с.
  • Матеріали III науково-краєзначої конференції «Місто Хмельницький в контексті історії України»/Ред.кол. Баженов Л. В. (голова), Блажевич Ю. І. (співголова), Єсюнін С. М. (співголова, відповід.редактор) та інші — Хмельницький, 2011–646 с.
  • Хмельницький культурний: з минулого в майбутнє. Культурна спадщина та культурні осередки міста Хмельницького./Під ред. Єсюніна С. М., Хмельницький, 2006–144 c.
  • Яніцька Н. Вулиця Проскурівська: знана і незнана // Поділ. кур"єр. — 2009.-30 квіт. — С.13

Посилання

[ред. | ред. код]